Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer blir förlorare

Men löntagarnas ekonomi väntas bli betydligt bättre.

Annons
”Pensionärerna får mindre och mindre att leva på varje år, medan de höjer kolosalt  mycket för i synnerhet de högavlönade”, säger pensionären Thomas Malmberg.

2014 får pensionärerna i snitt en hundring mindre i månaden.

– För de flesta sänks det 100-150 kronor efter skatt totalt, men för de som har låg pension så blir det samma eller lite högre pension, säger Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Det är den så kallade automatiska bromsen som slår till eftersom det inte finns tillräckligt med pengar i pensionssystemet. Orsaken är att det går trögt för ekonomin i stort och att arbetslösheten är relativt hög.

– Inkomstpensionen hänger ihop med inkomstutvecklingen i Sverige och när det inte betalas in tillräckligt med skatt och pensionsavgifter kan det inte betalas ut lika mycket i pension. Det har inte med börsen att göra utan med ekonomin, säger Mattias Bengtsson Byström.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Här har man blivit itutad under alla år att ålderdomen och pensionen är tryggad, säger Thomas Malmberg.

Han upplever att han har fått allt mindre kvar i plånboken de senaste åren och därför har han blivit tvungen att se över sina utgifter.

Städhjälpen har rykt, han försöker få en billigare lägenhet och nu känner han att han måste välja bort dagstidningarna.

En sak som retar Thomas Malmberg är att pensionen höjs och sänks ofta. 2010 hade han till exempel mer i pension än 2012. 2013 höjdes sedan pensionen något, och nu går den ner igen.

– Det är åt helvete med pensionssystemet, säger han.

Om det ser bistert ut för pensionärer som Thomas Malmberg nästa år, så ser det ljusare ut för de som arbetar. Det borgar det femte jobbskatteavdraget, höjda löner och låg inflation för.

En ensamstående löntagare som tjänar 27 600 kronor väntas få 500 kronor mer att röra sig med i månaden, enligt Swedbank.

– Det blir en större klyfta nästa år, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank.

Thomas Malmberg tycker att det är orättvist mot pensionärerna.

– Det är en konfiskation av det jag sparat. Jag kan inte se det på något annat sätt, säger han.

Anders Jansson

Vinnare och förlorare 2014

Löntagare: Får mer kvar i plånboken tack vare det femte jobbskatteavdraget och att lönerna stiger. Samtidigt är inflationen låg vilket gör att pengarna räcker till mycket. Många får dessutom sänkt a-kasseavgift.

Pensionärer: De flesta får 100-150 kronor mindre. En genomsnittlig pension ligger på 16 200 kronor i månaden, innan skatt. De med låg pension får inte mindre pengar 2014. Skatten för pensionärer sänks men det kan inte helt kompensera den sänkta pensionen.

Föräldralediga: Föräldrapenningen sänks eftersom prisbasbeloppet blir lägre. 944 kronor per dag blir den högsta ersättningen.

Studenter: Heltidsstudenten får 20 kronor mindre i studiemedel för en fyraveckorsperiod, jämfört med 2013.

Sjuka: Sjukpenningen sänks med 2 kronor, eftersom prisbasbeloppet blir lägre. 708 kronor per kalenderdag är den högsta ersättningen.

Källa: Swedbank Pensionsmyndigheten

Mer läsning

Annons