Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer kan tvingas bevisa sin körförmåga

Är du 75 år måste du genomgå en läkarundersökning för att få behålla körkortet. Det är ett lagförslag som diskuteras inom Transportstyrelsen.

Annons
Aktiv bilförare. 71-årige Hans Pernäng, ordförande i PRO i Fagersta, tycker att förslaget om läkarundersökning i samband med körkort inte ska vara åldersbaserat.

Ska äldres körduglighet testas? Det är en fråga som Transportstyrelsen diskuterar. Lagförslaget innebär att de som passerat 75 år måste göra en medicinsk undersökning där läkaren avgör om personen är lämplig som bilförare.

Idén är inspirerad av grannländerna Norge och Danmark, där äldre får genomgå tester som avgör om de får behålla körkortet. Förhoppningarna är att åtgärden ska minska trafikolyckor.

– Det vi vill hitta är sjukdomar som demens och liknande. Den anmälningsplikt som läkare har till Transportstyrelsen i dag fungerar inte, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Enligt Lars Englund rapporteras i dag endast tio procent av demensfall till Transportstyrelsen.

Hans Pernäng, ordförande i PRO i Fagersta, tycker att gränsdragning vid ålder är fel väg att gå.

– Visst är det så att man inte ska köra bil om det är något fel på en, men att bestämma att det ska ske vid just 75 blir missvisande, säger han.

Hans Pernäng föreslår en annan variant.

– Jag tycker att alla som förnyar sitt körkort kan genomgå en läkarundersökning på samma gång. På så sätt hålls det uppdaterat och samma sak gäller för alla.

Mer läsning

Annons