Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Olsskolan blir 1200 kvadrat större

I över ett decennium har det pratats om en utbyggnad på Per-Olsskolan. Nu är steget till förverkligande nära. Och behovet av större lokaler är stort de kommande åren.

Annons
– Vi har ont om lokaler och är trångbodda. Vi får rum nu, men nästa läsår måste vi ta till en specialsal, den får bli vanligt klassrum, säger rektor Leif Lejdelin. Han hoppas på att utbyggnaden kan klubbas igenom.– Det måste hända något i alla fall, vi är glada om de ställer upp och bygger ut. Det är positivt för kommunen också att det blir fler barn.

Antalet elever kommer att öka allt mer de kommande åren på Per-Olsskolan. Skolförvaltningens statistik visar att det innevarande läsår går 311 elever på skolan. År 2021 har det ökat till 371 elever enligt prognosen.

– Den stora barnkullen som i flera år funnits i förskolan når nu skolan. Dels är det fler födda och dels är det en stor inflyttning som gör att behovet ökar, säger skolchefen Kickie Svensson.

Planerna på utbyggnad har kommit långt. Det rör sig om en ny byggnad som ska innehålla slöjdsalar, matsal, mottagningskök, bibliotek, fritids och personalrum. Allt till en kostnad av 36 miljoner kronor. Tänkt byggstart är 2016.

Ett av målen med den planerade utbyggnaden är att få ned klassernas storlek.

– Vi vill hålla klasstorlekarna på en rimlig nivå. Det är inte bra att ha 25 eller fler 7-8-åringar i klasserna. Målet är att ligga runt 20, säger Kickie Svensson.

Byggförslaget har godkänts av utbildnings- och fritidsförvaltningen. Nu ska det till budgetberedningen för nästa år innan det hamnar på fullmäktiges bord för beslut.

– Vi har ett förslag som vi kan gå vidare med, det är ett viktigt steg, säger Pia Boiardt (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

Det är fullt på Per-Olsskolan. På fritids får många barn hänga kläderna dubbelt på krokarna, eftersom det inte finns plats. Här står Olivia Sjöö, 8 år och Amanda Westholm, 7 år, tillsammans med barnskötaren Mia Nordström.
Annons