Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalbrist för akutvården i sommar

Det saknas sjuksköterskor på hundratals arbetspass nu när semesterperioderna börjar för akutmottagningen i Västerås. Detta tror de anställda kan få konsekvenser för patienternas säkerhet.

Annons
Sjuksköterskan Tove Landrin räknar med att sommaren blir tuff på akutmottagningen i Västerås.

Andra vårdavdelningar drar ned på antalet vårdplatser under sommaren för att kunna klara av bemanningen, men för akutmottagningen är det inte möjligt. Istället blir det mer att göra för akuten under sommarmånaderna.

Patienter som annars skulle slussas vidare andra avdelningar blir liggande kvar på akutavdelningen och måste placeras på britsar. Något som leder till större problem än bara att det bara är obekvämt.

– Det blir en sämre patientsäkerhet. Risken för vårdskador ökar. Det är svårt att ha kontroll över så många patienter som det blir och det är inte skönt att ligga på britsar, säger Tove Landrin, sjuksköterska på Västerås akutmottagning.

För att lösa det är det tänkt att ordinarie personal täcker upp för varandra, timanställda sjuksköterskor går in ?-? och för första gången har akuten i Västerås tagit in två bemanningssjuksköterskor i sommar.

Men de lösningarna räcker inte menar Vårdförbundets Tina Javidi, som är sjuksköterska på akutmottagningen.

– Det är fortfarande 240 pass som inte är bemannade med sjuksköterskor av säg 1 000 pass under en sommar, säger Tina Javidi.

Ett annat problem hon ser är gällande barnlarm. Vanligtvis får akutvården hjälp av barnkliniken då ett barn förs in med ambulans, men under sommaren får de klara sig utan det på grund av sänkt bemanning.

– De har alltid skickat ned barnsjuksköterska. Nu eftersom att de inte har erfarna sjuksköterskor under sommaren så ska vi ta det själva. Men vi har också ny personal och man kan inte hela tiden springa och hämta någon som har jobbat med barn tidigare, säger Tina Javidi.

Mer läsning

Annons