Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalens dom:”En hemsk sommar”

”Värsta sommaren på 25 år”. ”Tänker säga upp mig”. Anställda på laboratoriemedicin är missnöjda över arbetssituationen i somras. Det visar Vård-förbundets enkät.

Annons
Gun Söderlund, Anna-Lena Hansson och Anna Melander vill inte uppleva ännu en sommar med underbemanning.

Vårdförbundet i Västmanland har nyligen sammanställt enkätsvaren på hur 388 medlemmar upplevde sommaren inom vården i kommun och landsting. Värst har det – enligt undersökningen – varit för de biomedicinska analytikerna. Där svarade 67 procent att arbetsmiljön i somras var ganska dålig eller mycket dålig.

”För lite personal och mycket hög stressnivå” var några av de anställdas synpunkter.

– En hemsk sommar. Stressigt hela tiden och man fick dela på sig, säger Anna-Lena Hansson, biomedicinsk analytiker klinisk kemi på laboratoriemedicin på sjukhuset i Västerås.

Arbetsgivaren misslyckades med att skaffa sommarvikarier. Det är brist i hela landet och för nyutbildade kan det ta ett år att lära sig jobbet för att bli självgående. De fast anställda fick därför täcka upp på kvällar, nätter och helger. Det var inte ovanligt med arbete sju, åtta dagar i rad för att kollegan skulle kunna ta semester.

– Vi har löst arbetsgivarens problem. Men det blev kaos och man går ju inte in extra med glädje, säger Gun Söderlund.

71 procent svarade att situationen under sommaren påverkar hur man ser på sitt arbete och på arbetsgivaren. När tidningen träffar anställda på klinisk kemi laboratorie-medicin hoppas de att arbetsgivaren tagit sommarkaoset på allvar.

– Vi vet inte vad det landar i än, men de har lyssnat på oss. En sån här sommar till går inte, det kan bara bli bättre, säger Anna Melander.

Kollegan Anna-Lena Hansson fyller i:

– Det är inte bra när man jobbat sju, åtta dagar i rad, är trött och stressad. Risken att man gör något fel med ett prov ökar, men jag tror inte att det blivit så.

Har arbetsgivaren gjort för lite för en lösning?

– Planeringen i somras var exceptionellt dålig. Bristen på återhämtning gjorde att sjukskrivningarna ökade efter sommaren, men jag är ändå försiktigt optimistisk inför nästa sommar, säger Sandra Lee Gustavsson, ledamot i Vårdförbundets styrelse.

Av de 30 anställda som jobbar kvällar, helger och nätter skulle hälften ha ledigt under en av två semesterperioder. Per Bjellrerup, verksamhetschef på laboratoriemedicin, medger att sommaren varit tuff.

Varför blev det så?

– Vi började planeringen sent och det fanns inte personal att få tag i. Det är inte bra när man på sommaren behöver går in extra och jobba mer så att man inte kan utnyttja sommarkvällar. Vi hade också dubbelt så många sjukskrivningar (4–6 procent) än förra året som stökade till det ännu mer.

Har patientsäkerheten hotats?

– Bedömningen är att det inte varit så. De som jobbar är erfarna och skickliga.

Han säger att det finns även positiva åsikter om sommaren.

Men där finns många kritiska röster?

– Jo, som jag sa har vi haft en tuff sommar, men planeringen för nästa sommar är i gång och den kommer att bli bättre.

Flest svar från klinisk kemi

Biomedicinsk analytiker tar och analyserar prover som tagits på vårdcentral eller på sjukhusets olika avdelningar.

Kåren är legitimerad – och de flesta arbetar inom sjukvården på kliniska laboratorier och på forskningsenheter. 28 av vårdförbundets 87 medlemmar som är biomedicinska analytiker på laboratoriemedicin svarade på enkät om sommaren. De flesta svaren kom från avdelningen klinisk kemi.

Mer läsning

Annons