Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen för att vända våldstrend

Allt fler kvinnor blir slagna av män, enligt kvinnojouren i Fagersta. Samtidigt finns stora brister i det våldsförebyggande arbetet. Kommunerna i norra länsdelen genomför därför en gemensam miljonsatsning.

Annons
Mariana Esterblom, chef på Kvinnojouren i Fagersta, uppskattar satsningen för att förbättra arbetet mot våld i nära relationer: ”Det är jättebra. En samordnare underlättar väldigt mycket så länge samordnaren inte bara sitter på sitt kontor”, säger hon.

Förra året fick 81 kvinnor skyddat boende hos Kvinnojouren Frida i Fagersta. Alla bär de på traumatiska minnen och ofta är det deras man som har slagit dem.

De utsatta kvinnorna blir fler, enligt Mariana Esterblom, chef på Kvinnojouren Frida i Fagersta:

– Det finns ett väldigt stort behov och det har ökat. Förut kunde det ibland vara lugnt här i ett par veckor. Nu är det aldrig tomt på vårt skyddade boende.

Arbetet mot våld i nära relationer ska nu förbättras i den norra länsdelen. Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg har var för sig sökt och fått pengar, totalt 1,1 miljoner kronor, från Socialstyrelsen.

I dagarna har kommunerna anställt en beteendevetare som blir en slags samordnare. Tjänsten är en projektanställning som inleds i mitten av augusti.

– Frågan är jätteviktig och vi behöver ha fokus på den, säger Sari Korpelin, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen i Fagersta.

Hon forsätter:

– Samordnaren ska utifrån en kartläggning komma fram till vilka utvecklingsområden som finns. Det är ett långsiktigt arbete.

Och det finns mycket att göra. Christer Jansson, enhetschef på socialtjänsten i Skinnskatteberg, berättar att det i dag inte finns några rutiner för vad som händer när en kvinna kontaktar socialtjänsten.

– Vi har ett avtal där det framgår allmänt hur vi ska jobba. Men nej, vi har inte några klara och tydliga riktlinjer, säger han.

Inte heller i Norberg finns någon skriftlig rutin. Fagersta har dock en handlingsplan och rutiner för socialtjänstens arbete. Där finns däremot andra saker att jobba med:

– Ett stort utvecklingsområde är hur vi ska stötta personer som varit utsatta, även barn, säger Sari Korpelin.

Utan Kvinnojouren i Fagersta skulle många kvinnor inte ha någonstans att ta vägen när de flytt sitt hem.

– Ambulansen kan komma när som helst, det går inte bara att ställa in, säger Mariana Esterblom.

Många gånger har hon avvarat sömnen för att åka och låsa upp boendet.

– En blåslagen kvinna kan socialtjänsten inte bara lämna på ett hotellrum. Ibland när de kommer hit har de inte ens skor, säger Mariana Esterblom och fortsätter:

– Vi får först se till att de lugnar ned sig. Sedan tar vi hand om allt: ser till att de har kläder, mat och så vidare.

Kvinnorna stannar i upp till ett år. Bakom skyddande stängsel och väggar får de hjälp att försöka fortsätta leva med sina trauman.

Stora brister i arbetet mot våld

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är ett mål som funnits i den svenska politiken sedan 2006, då regeringen antog det.

En statlig utredning, som blev klar för några dagar sedan, visar att myndigheters arbete med våld i nära relationer har stora brister.

Utredningen visar bland annat att insatserna är kortsiktiga, att förebyggande insatser och utvärderingar saknas samt att det finns kunskapsluckor.

Ett ramverk och en struktur behöver skapas. Det våldsförebyggande arbetet behöver också effektiviseras och kvalitetssäkras. Det är några av de många åtgärder som behöver göras, enligt utredningen.

Pengarna som kommunerna i norra länsdelen har fått är öronmärkta inom ramen för det här arbetet, som alltså bedrivs över hela riket.

Mer läsning

Annons