Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerade asylhem i norra länet kritiseras

”Fastighetsägare med rader av betalningsanmärkningar och en kritiserad telefonsierska.” Så skriver Radio Västmanland om företagen som vill starta asylboende i Fagersta och Norberg.

Annons
”Nu kontrollerar vi lagfarter, hyreskontrakt och besiktar byggnaderna”, säger Björn Andrén på Migrationsverket om de planerade asylboendena.

Tre företag har ansökt om att få starta asylboende i norra länet. Alla har blivit godkända i Migrationsverkets första kontroll. Nyheten som Radio Västmanland rapporterat om i veckan handlar mest om kvinnan bakom ett av företagen, Assistansvalet NA AB, som är känd från Sveriges Televisions program Plus.

Där avslöjades att hennes telefonlinje drar in pengar på att sätta kunden i en lång telefonkö innan en sierska svarar. Samtalen kostar 19 kronor i minuten. Samma kvinna har ansökt om att få starta asylboende i Björkås vandrarhem i Norberg. Varken SR, SVT eller FP har fått tag på kvinnan.

På Klackbergsgården i Norberg vill företaget Haga Kontorsdata AB starta ett asylboende. Radio Västmanland rapporterar att företaget har betalningsanmärkningar.

– Jag förstår inte kritiken. Det viktiga är att fastighetsägarna och driftföretaget granskas.

Det ligger 200 000 hos Kronofogden men det är på dotterbolaget, som inte har någonting med det här att göra. Kritiken är lösryckt ur sitt sammanhang, säger Mats Nilsson som är platsansvarig på Haga Kontorsdata AB.

Det tredje asylboendet planeras i Norrbygården i Fagersta och i det fallet är det fastighetsägarna Norrbygården AB som blivit ifrågasatta av media.

– Sanningen är att det inte finns några obetalda räkningar till kommunen. Det uppstod ett problem mellan landstinget och kommunen om vem som skulle fakturera och därför blev det fel. Det är beklagligt att vi blivit svartmålade. Vi finns för att utveckla hela Norrbygårdens byggnad, säger Harry Joki, som sitter i ledningen på Norrbygården AB.

Klackbergsgården är den enda av byggnaderna som besiktats av Migrationsverket. Norrbygården är på gång och Björkås vandrarhem har inte bokat in något datum.

– Bara för att man fått tilldelningsbeslut betyder det inte att man kommer att få öppna, säger Björn Andrén som är upphandlings- och inköpsstrateg på Migrationsverket.

Annons