Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar badplats på ett miljöfarligt område

Badsugna bör inte doppa sig vid gamla simbadet. Vattnet kan vara farligt och miljöinspektörer måste utreda kvalitén för att avgöra om det kan bli en badplats eller inte.

Annons
Här kommer Fagersta kommun att sätta upp skyltar som informerar om att badsugna bör avvakta med att hoppa i. Nya tester måste tas eftersom det finns en risk att vattnet är farligt att vistas i.

Planerna på att öppna badplatsen vid gamla simbadet kan bli grusade. Åtminstone dröjer badpremiären.

– Vi vet inte om det är helt problemfritt att bada där, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Marken kan vara förgiftad eftersom ett sågverk har legat på platsen. Därtill finns en pump uppströms badplatsen i vattnet som vid bland annat kraftigt regn släpper ut avloppsvatten. Detta skapar osäkerhet kring vattenkvalitén.

Länsstyrelsen har efter inspektioner klassificerat området som miljöfarligt. Det kan innebära risker för allmänheten att bada där.

– Vi måste säkerställa vad som finns i marken för att garantera folks hälsa när de badar, säger Marino Wallsten.

Tidigare prover har visat att badvattnet är tjänligt. Miljöinspektörer på Västmanland Dalarna miljö- och byggförvaltning rekommenderar nu Fagersta kommun att ta ytterligare prover för att undersöka vad som finns i marken och hur det påverkar vattnet.

Även efter att prover tagits kommer det sannolikt att behövas tillstånd både från länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen för att öppna ett bad vid gamla simbadet.

Mer läsning

Annons