Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen efterlyser fler som var på plats

Polisen efterlyser fler vittnen till dubbelmordet på Ikea – trots 36-åringens erkännande att han ligger bakom dem: ”Vi ger oss inte förrän vi har ett korrekt händelseförlopp”.

Annons
Ikea tömdes snabbt på kunder. Vissa hann lämna varuhuset innan polisen hade tagit deras identitet. Polisen vill komma i kontakt med alla som har gjort iakttagelser från Ikea i samband med dubbelmordet.

Det säger Bengt Nordlöf på roteln för grova brott. Det är han som leder polisens arbete under ledning av vice chefsåklagare Eva Morén.

Om dubbelmordet fångades på någon av Ikeas alla övervakningskameror vill han inte uttala sig om. Däremot finns en sekvens där man kan se 36-åringen slita åt sig knivarna på hus-gerådsavdelningen, enligt en poliskälla.

– Just den uppgiften kommenterar jag inte. Men rent generellt kan det vara svårt att bedöma ett händelseförlopp utifrån enskilda klipp. Därför är det viktigt att få prata med alla människor som befann sig där, säger Nordlöf.

Alla uppgifter kan vara av betydelse – även före dådet.

– Överlåt värderingen av uppgifter åt oss, för oss kan minsta lilla sak vara av betydelse. Vi tror att det finns människor som sitter inne med uppgifter som kan vara till nytta för oss, människor som kanske hann lämna Ikea innan vi hade tagit allas identiteter.

Hur många blev vittnen till själva dådet?

– Vi vet inte det än.

Vad gör ni mer?

– Vi fortsätter att gå igenom kameramaterial och vi håller på att bearbeta de tekniska fynd som finns.

Inledningsvis sa ni att det kan finnas fler gärningsmän inblandade, är det fortfarande så?

– Det är ingenting jag kan kommentera.

Blev det en kollektiv suck av lättnad i polishuset när 36-åringen erkände?

– Vi kan aldrig ta något för givet utan vi fortsätter att jobba på till dess att vi känner oss trygga. Vi fortsätter jobba på, hårt och frenetiskt. Men visst styr ett erkännande utredningens riktning, så är det ju.

23-åringen, som var med 36-åringen på Ikea, släpptes i torsdags av tingsrätten då domaren inte tyckte att bevisningen var tillräckligt stark för att hålla honom inlåst. 23-åringen kan nu komma att bli ett av åklagarens och polisens starkaste vittne.

– Ja, så är det. Oavsett om han på något sätt är inblandad eller inte så befann han sig på platsen där brotten skedde. Hans berättelse är givetvis jätteviktig.

Hur är det med motivet? Ni säger att bilden klarnar – vad betyder det egentligen?

– Vi har givetvis tankar och uppslag om varför men det är ingenting jag tänker gå ut med.

36-åringen vårdas fortfarande på lasarettet för sina skador, sedan kommer han att föras över till ett vanligt häkte. 36-åringen är belagd med restriktioner – han får inte träffa någon annan än häktespersonalen, polisens utredare och sin advokat. Och naturligtvis sjukvårdspersonal om det skulle behövas.

Mer läsning

Annons