Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen om Ikeamorden

Tragedin på Ikea kom överraskande för alla, också för polisen. Ingenting liknande hade hänt i Västerås.

Annons
Lokalpolisområdeschefen Per Ågren hamnade i hetluften under Ikeamorden.

När polisområdeschefen Per Ågren ser ett år tillbaka i tiden så ser han delvis på ett nytt sätt på sitt eget arbete.

– Det här visar att Västerås inte är isolerat från världen. Det som händer ute i världen kan också hända i Västerås. Det är en viktig lärdom.

Under den akuta fasen, innan mördaren hade gripits, var nästan alla poliser och utredare i tjänst. Uppskattningsvis 100 personer arbetade då med fallet.

– Vi fick också ta hand om skakade människor som behöver någon att prata med. Samtidigt var det viktigt att snabbt nå fram till presumtiva vittnen. Några av dem kunde senare ge vittnesmål i rätten. Därför är det oerhört viktigt och bra att Ikea tog hand om sin egen personal. Vi arbetade samtidigt med våra egna.

Vad har du och polisen lärt av det inträffade?– Det viktiga är inte vad jag och andra som individer har lärt oss. Det viktiga är var organisationen har lärt sig. Polisorganisationen har fått stor kunskap av detta.

Mest konkret blir han när han talar om den stora ryktesspridningen.

– Sådant stör polisarbetet och det var därför som vi släppte en del detaljer som vi annars inte hade gått ut med. Vi var helt enkelt tvungna. Annars kunde allmänheten ha fått en helt sned bild av det inträffade.

Läs mer: Marie hamnade mitt i Ikeamorden

Annons