Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen oroas efter dödsfall

Tidigare i veckan hittades en man i Skinnskatteberg och en man i Kolsva döda. Polisen har funnit tecken som talar för att männen överdoserat metadon.

Annons

SKINNSKATTEBERG. Det var i onsdags som två unga män påträffades döda, en man i Skinnskatteberg och en man i Kolsva. På de platser där männen avlidit fann polisen tecken som talade för att männen överdoserat det smärtstillande preparatet metadon. Något som oroar narkotikapolisen Per-Erik Lundberg.

– Skulle det visa sig att de här männen dog på grund av en metadonöverdos är det alarmerande, säger han.

Visar det sig att männen avled till följd av ett överintag av metadon blir det totalt sex personer som dukat under för preparatet sedan halvårsskiftet.

– Det är svårt att dosera metadon själv vilket ökar risken för en överdos, säger Per-Erik Lundberg.

Metadon skrivs ut av sjukvården och används bland annat av missbrukare som vill lämna sitt beroende. Men de två männen som avled i går ska inte ha deltagit i något metadonprogram.

Vart kan de ha fått tag på preparatet?– Det vet vi inte. Men vi vet att patienter som får metadon utskrivet ibland överdriver sitt behov och säljer preparatet vidare vilket gör att många som inte ska ha metadon får tillgång till det.

Fyra metadonrelaterade dödsfall, och eventuellt två till på kort tid i länet. Enligt Per-Erik Lundberg kan en ödesdiger trend anas.

– Det har knappt varit något alls tidigare men dödsfallen började dyka upp sedan halvårsskiftet, säger han.

Enligt Per-Erik Lundberg kan ökningen bero på att metadon är en lättillgänglig drog då den skrivs ut till patienter.

– Det kan vara smärtpatienter som läcker ut metadon på marknaden. Merparten av preparaten i länet kommer troligtvis den vägen och det är viktigt för oss att stoppa de läckagen, säger han.

Hur stoppar ni läckagen av metadon?– Genom möten med beroendegrupper och läkare där vi understryker vikten av att preparatet inte får komma på villovägar. Men det handlar även om förebyggande arbete där vi upptäcker missbrukare och ser till att de får den hjälp de behöver. Annars sprids sådant här missbruk som ringar på vattnet.

DANIEL GUSTAFSSON

Annons