Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen rensar bort gamla bilar

Efter en genomgång av polisens fordonspark i hela landet har man kommit fram till att 700 av totalt 4  576 polisbilar kan tas bort. Enligt den uträkningen kan drygt 25 bilar försvinna i Västmanland.

Annons
”Det här tangerar vid ansvarslöshet. Vi ska komma närmare medborgarna, och det här kommer att leda till raka motsatsen”, säger Ralf Andersson, ordförande i polisförbundet i Västmanland,  här i polishusets garage i Västerås.

Tidningen berättade i februari att polisen i Västmanland har en av landets äldsta vagnparker, och att facket önskade sig nya bilar då de menade att många av de gamla bilarna kunde vara en trafikfara. Nu är det en förändring på väg, men den innebär till en början inga nya bilar, bara att ett antal bilar kommer att försvinna, som en del av ett ekonomiskt sparpaket som polisen genomför. Ralf Andersson, ordförande i polisförbundet i Västmanland, säger att det är fler bilar och inte färre som behövs, och att det i förlängningen kommer att leda till färre lösta brott.

– Det är det dummaste jag varit med om. Visst är våra bilar gamla, men hellre en bil än ingen bil. Man kan lika gärna ta bort personal, säger Ralf Andersson.

Mats Kirestam, tillförordnad regionpolischef i Västmanland, tycker att det är bra att en genomgång genomförs och att en minskning av antalet bilar inte alls kommer leda till färre lösta brott. Snarare att det är en fråga om en omfördelning av resurser som borde gjorts tidigare.

– Fakta är att det är väldigt många bilar som bara står. Som skattebetalare tycker jag att det är bra att man nu går genom det här och ser efter hur det går att använda resurserna på ett bättre sätt.

Annons