Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Polisen skämmer ut oskyldiga som plockas in för knarktest"

Flera unga människor, men också föräldrar till drabbade, har hört av sig till tidningen med kritik över hur poliser kan bete sig när de fått för sig att någon är påverkad av narkotika.

Annons

KRÖNIKA. Här är ett färskt exempel:

En ung man, ostraffad och med ordnade förhållanden, är med sina kompisar på Brukshotellet i Fagersta för att ha trevligt. De har druckit några öl.

Utanför hotellet står en polisbil och två unga poliser går fram till killen och tittar honom i ögonen. De tycker att han har stora pupiller och bestämmer sig för att ta ett narkotikatest.

Killen förklarar att han haft stora pupiller i hela sitt liv. Men att protestera är meningslöst eftersom det då blir hårda tag med tvång och handfängsel.

Och skulle han då kränga med kroppen skulle det bli åtal för ”våldsamt motstånd” som det heter på polis- och juridikspråk, utan att det behöver vara det minsta våldsamt.

Det är bara att sätta sig i polisbilen och följa med, inför storögda åskådare.

Inne på polisstationen delges han misstanke om narkotikabrott och uppmanas att kissa i en mugg.

Inte nog med det. Han tvingas även att lämna ifrån sig ett dna-prov genom topsning. Polismännen förklarar detta med att han är misstänkt för ett brott som har fängelse i straffskalan.

Vad poliserna dock är väl medvetna om är att ingen tidigare ostraffad döms till fängelse för att han eller hon är påverkad av narkotika. Det kallas ringa narkotikabrott och ger ett bötesstraff.

Poliserna frågar också om han äter någon medicin och om han vill ha en advokat.

Efter en stund är den preliminära analysen av urinprovet klar. Den visar ett negativt resultat – alltså att han inte är påverkad av narkotika.

Mannen frågar om han därmed är friad, men får till svar att provet ska skickas in för noggrannare analys och att de båda polismännen inte kan fria honom och avsluta ärendet.

Dagen efter lägger polisen i Västmanland ut ett meddelande på sin hemsida om att en person som var vid Brukshotellet tagits in för narkotikaprov vid midnatt. Polisen skriver att mannen är misstänkt för narkotikabrott och anger även hans exakta ålder.

Eftersom flera sett när han togs med av poliserna, blir händelsen extra obehaglig i och med detta offentliggörande.

Nu börjar mannens anhöriga bli oroliga över om han kanske har fått i sig något olagligt preparat utan att vara medveten om det. Kanske att någon hällt något i hans glas på krogen?

Sådant förekommer faktiskt, men ingen polis eller åklagare tror på en sådan förklaring.

Det som talar emot är att han inte kände sig det minsta påverkad av något annat än alkohol, och att ingen annan än de två poliserna tyckte att han uppförde sig annorlunda eller såg drogad ut.

Efter nästan två månader kommer provsvaret. Det fanns inte det minsta spår av någon som helst otillåten substans. Misstanken skrivs av.

Detta är bara ett av många fall där polisen i Fagersta fått för sig att en person är narkotikapåverkad och plockar in denne till polishuset för provtagning. Sedan kan det dröja lång tid innan provsvaren kommer och den misstänkte frikänns från alla misstankar.

Dessvärre förvärras polisens offentliggörande av att media ibland slarvar med rubriksättningen och utmålar misstänkta som skyldiga.

Det är förstås helt oacceptabelt och något som rubriksättare både hos polisen och media måste tänka noga på.

Kampen mot narkotikamissbruket är givetvis kolossalt viktig. Men unga poliser måste utbildas bättre i att se om det verkligen är befogat att ta in en person för knarktest.

Och när man väl gjort det, borde polisen också informera på sin hemsida endast om det preliminära provsvaret visat att personen kan ha varit påverkad av något otillåtet preparat och inte bidra till att helt oskyldiga människor pekas ut som knarkpåverkade.

Polisen har makten att frihetsberöva människor, och att använda våld om det är nödvändigt.

Med en sådan befogenhet krävs också kunskap och insikt om att det inte räcker med att ha stora pupiller och se glad ut för att polisen ska få för sig att man är knarkpåverkad.

OLA WAHLSTEN, chefredaktör

Mer läsning

Annons