Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för nya våldtäktsförsök

Under förra sommaren anmäldes två våldtäktsförsök på området vid hembygdsgården och Hamnkrogen. Nu är polisen orolig för att händelserna ska upprepa sig.

Annons

Våldtäktsförsöken skedde två helger på raken och på samma sätt vid båda tillfällena.

De två kvinnorna som utsattes hade båda besökt Hamnkrogen och överfölls av en man efter att de gått iväg till den lilla skogsdungen, som ligger mellan Victoriaslussen och Ekomagasinet, för att gå på toaletten. Mannen flydde från platsen båda gångerna och polisen har inte någon misstänkt.

 Läs om händelserna här: Våldtäktsförsök I Västanfors utreds

Att Hamnkrogens besökare går upp i skogen för att uträtta sina behov är, enligt polisen, vanligt eftersom det ofta är kö till de två toaletter som finns på området. 

Nu har polisen i Fagersta uttryckt sin oro för att liknande händelser ska ske även i år, och lämnat en skrivelse till kommunstyrelsen där man förklarar hur man ser på säkerheten i området. Där föreslår man bland annat att skogsdungen borde röjas på sly och stigen som leder till Ekomuseet skulle kunna breddas. Man föreslår också mer belysning på platsen samt påpekar att två toaletter är för få.

– Både att rensa i vegetationen och att skaffa fler toaletter skulle göra det säkrare för alla, säger Magnus Strömberg vid polisen i Fagersta.

Marken på området ägs av Fagersta kommun men sköts av Fagersta Västanfors Hembygdsgård. Hamnkrogen hyr i sin tur lokalerna till sin verksamhet.

Jonas Fredsvik är delägare i Hamnkorgen och tror inte att fler toaletter skulle göra miljön tryggare.

– Med toalettköer så är det lika överallt, det är alltid köer. Men det är klart att man måste göra vad man kan åt saken. Att hyra in bajamajor kan ju ligga i kommunens intresse, säger han.

Polisens skrivelse togs emot av kommunstyrelsen, där man nu ser på olika alternativ till lösningar.

– Samtalen förs, men det finns inget specifikt beslut ännu, säger Marino Wallsten (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Han förklarar att det är av stor vikt att kommunen gör allt som är möjligt för att bibehålla säkerheten kring Hamnkrogen.

FP har sökt ansvarig på hembygdsgården för en kommentar.

Annons