Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser attackerades på behandlingshem

Sju ungdomar på Davidsbo gård i Norberg gick till våldsam attack
mot två polismän. Det hade kunnat sluta riktigt illa, menar poliserna.

Annons

NORBERG. De båda polismännen hotades och fick ta emot sparkar och slag innan de lyckades få ordning på situationen. ”Hade vi inte reagerat reflexmässigt och explosivt vet jag inte vad som kunnat hända”, skriver den ena polismannen i en tillbudsrapport.

Det var i februari i år som två polismän larmades till behandlingshemmet Davidsbo gård i Norberg. I en tillbudsrapport beskriver polisen att personalen som ringde lät stressad och rädd. Sju killar hade gett sig på en annan kille som nu var i säkerhet, men på kuppen hade personalen tappat kontrollen över de våldsamma ungdomarna.

Davidsbos personal bad de båda polismännen att prata med killen som startat oroligheterna. Han stod i vardagsrummet, omgiven av resten av gänget. Han var inte intresserad av att komma ut därifrån och poliserna gick därför in i huset, i hallen.

Enligt rapporten förklarade de på ett lugnt sätt att de ville prata, men ungdomarna tyckte inte att polisen ”hade något där att göra”.

En av killarna ställde sig i dörröppningen, bröstade upp sig och förklarade att polisen skulle gå via honom om de ville säga något till killen som startat oroligheterna.

När den ena polismannen föste bort honom och klev in i vardagsrummet gick ungdomarna till attack.

Polismännen fick ta emot sparkar och slag. ”Jag upplevde att det var personer överallt runtomkring mig”, skriver den ena polismannen i rapporten om tumultet som utbröt. Han beskriver hur han och hans kollega reagerade explosivt. Han drog sin batong för att skapa distans och poliserna skrek också åt ungdomarna att backa och lägga sig ner, vilket flera också gjorde.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons