Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser blir sjuka av jobbet

Sjukskrivningarna bland poliserna är bara toppen på isberget. Många tar hellre semester än att sjukskriva sig, säger deras fack- ordförande Ralf Andersson.

Annons
Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet i Västmanland, är oroad för personalens hälsa.

Novus publicerade nyligen en enkät över hur poliser upplever sin arbetssituation, fyra av tio poliser lider av sömnsvårigheter och hälften upplever negativ stress.

Ralf Andersson, ord- förande för Polisförbundet i Västmanland, anser att den växande ohälsan bland poliser har flera orsaker.

– Det är för många arbetsuppgifter på för lite personal. Det finns ett önskemål att införa ett administrativt stöd för chefer så att de kan ta hand om sin personal. Som det är nu kan en person axla det som tre personer gjorde tidigare, säger Ralf Andersson.

Omorganisationen i region Mitt är nu halvvägs. Merparten av de nya cheferna är tillsatta och i slutet på nästa år ska även de nya lokalerna vara inflyttningsklara, berättar Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland.

– Förslaget om att se över stödfunktioner till lokal- polischefer ligger nu på rikspolischefens bord och det förväntas tas beslut under sommaren, säger Lena Tysk.

Vidare menar hon att det är flera andra orsaker till den tuffa arbetsbelastningen, bland annat ökat antal bedrägerier och de nationella resursförstärkningarna.

– Sjukskrivningar är bara toppen på isberget. Dessutom är det väldigt många som väljer att sluta, särskilt unga poliser som inte jobbat så länge slutar och väljer en annan arbetsgivare, säger Ralf Andersson.

Mer läsning

Annons