Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser i upprop över ny organisation

Missnöjda med den nya polisorganisationen.

Annons

Ingen vila mellan arbetspassen, missnöje över den nya polisorganisationen och dåliga löner. I ett upprop har flera av landets poliser gått samman och skrivit brev till höga chefer och politiker

Från Västmanland är det okänt hur många brev som har skickats men Mikael Kandelin, huvudskyddsombud i polisområde Västmanland, tror att det är ”jättemånga”.

– Syftet är att påtala för våra politiker och vår högsta chef hur våra arbets-förhållanden ser ut. Vi har så pass många arbetsuppgifter att vi ibland tvingas hoppa över både måltidsuppehåll och raster. Och sedan göra det allmänt känt att polisen är ett låglöneyrke. En polis kan tjäna så pass lite som 23 800 kronor trots löftet om en lägsta lön på 24 500.

I värsta fall kan polisens arbetsbörda leda till att misstänka personer frias i en rättsprocess, enligt Kandelin.

– Har man varit ute på ett jobb och sedan inte får övertid för att avrapportera och i stället får göra det nästa gång man kliver på är risken stor att man hinner glömma. Man ser ju vad man har antecknat, men det som sagts däremellan kanske inte kommer med.

Tror du rikspolischefen Dan Elisasson kommer att läsa alla brev?

– Nej, det tror jag inte. Det är tusentals brev, hur skulle han hinna det? Det här är inget fackligt initiativ utan något som har skett helt på eget initiativ bland kollegorna.

Annons