Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser upplever ökad utsatthet

Sju av tio poliser upplever ökad utsatthet för hot och våld under de senaste två åren.

Annons

Demonstrant kastar sten mot framryckande polis.

Arbetsuppgifter som i vanliga fall bara kräver en patrull, nu ibland kräver två till fyra stycken, visar Polismyndighetens nya rapport om utsatta områden. Det framkommer även att det i vissa områden är en normalbild att unga gemensamt går till angrepp mot polis.

– Det här måste tas på allvar, säger förbundsordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande om resultatet av Polisförbundets medlemsundersökning om hot och våld, utförd av Novus Opinion.

Undersökningen visar att 30 respektive 26 procent av de poliser som utsatts för hot och våld i tjänst blev utsatta för sten-/flaskkastning respektive beskjutning med fyrverkerier/pyroteknik de senaste tolv månaderna.

– Det här är utstuderade ochpotentiellt livsfarliga former av våld som tidigare var exceptionellahändelser. Nu är det nästan vardag i vissa områden, säger Lena Nitz i pressmeddelandet.

Läs även: Ledig polis attackerades vid bråk i centrum

För att säkerheten ska bli bättre, både för poliser och medborgare måste poliserna bli fler. Men många lämnar polisyrket på grund av dåliga arbetsvillkor och låga löner. Därför kräver polisförbundet nu en ordentlig polissatsning där lönesatsning ska ingå i höstbudgeten.

– Poliserna behöver bli fler överallt, inte bara i utsatta områden, säger Lena Nitz i pressmeddelandet.

I rapporten listas flera krav mot både arbetsgivare och politiker.

– Samhället måste markera allvaret i att begå brott mot poliser. Lagen måste skärpas. I dag kan poliser utsättas för allvarliga brott men ändå nekas den kränkning sersättning som andra brottsoffer har rätt till, avslutar Lena Nitz pressmeddelandet.

Läs även: Poliser tvingades fly från asylboende

Annons