Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt besökscenter öppnar för säsongen

Förra året kom 3000 besökare till Elden Skogen, och då var det kortsäsong. I går öppnade besökscentret för säsongen i Ramnäs.

Annons
Im Nunez, 54 år, sjukskriven, Fagersta: – Ja, det är jag. Jag är nyfiken på hur det kommer att se ut när det växer upp igen och vad som kommer att hända med området.

De två eldsjälarna Sören Larsson (Ramnäs/Virsbo naturklubb) och Lars Gabrielsson (Nordic Safari) var med och byggde upp besökscentret förra året.

– Vi hoppas att många kommer och tar del av hur skog blir skog och utvecklingen i brandområdet, säger Sören Larsson.

Höga besökssiffror förra året mellan första augusti till mitten av oktober tyder på att intresset för brandområdet är stort.

– Tanken är att man ska komma hit och få med sig något ut när man åker runt i brandområdet, säger Lars Gabrielsson.

En ström av besökare deltog i säsongsöppningen. Många stannade till vid tidsaxeln, som i bild och text beskriver vad som hänt med natur och djur under året.

– Detta är ju en unik möjlighet att få kunskap om vad som händer med naturen efter en stor brand, säger Sören Larsson.

De båda har outtömlig kunskap om djur och natur som de hoppas på att få dela med sig av till brandturister.

Förutom fotografier och information finns även en tanke om att upplysa besökare om riskerna med eld.

– Vi kommer att bygga på den delen. Det är viktigt med upplysning så att det inte börjar brinna så fort det är varmt ute, säger Sören Larsson.

Läs också: Nytt center ska lära oss om eld och skog

Ulrika Heydeck, 38 år, undersköterska, Fagersta: – Nej, jag tycker att det har varit och det var en tragedi, så jag har inte varit intresserad av att åka dit efteråt.
Ilja Kadushkin, 26 år, egenföretagare, Fagersta: – Nej, det rör inte mig. Jag tycker folk är lite väl nyfikna och åker dit och stör de som bor i området.
Anders Thörnblom, 68 år, egen företagare, Fagersta: – Ja, efter att ha varit i Thailand under tsunamin så har jag blivit intresserad av och uppmärksam på hot mot samhället.
Angelika Kettunen, 18 år, studerande, Norberg: – Nej, jag var en av dem som blev evakuerade under branden så jag har nog sett det mesta.
Sören Larsson och Lars Gabrielsson arbetar ideellt med besökscentret. ”Det är jättekul att få dela med sig av sitt största intresse” tycker Sören.
Här får barn får klä sig i brandmannakläder, krypa genom en tunnel och rädda en docka. Eld-delen av besökscentret kommer att byggas på under säsongen.
Tidsaxeln beskriver vad som hänt i naturen under året och uppdateras kontinuerligt.
Besökscentret vill varna för fallande träd i brandområdet. Ställ dig under de brända stammarna och håll för öronen...
Det finns även konst inspirerat av den stora skogsbranden.
André Maslennikov har tagit denna träffande bild på Västervåla kyrka. I fotoutställningen finns fler bilder från branden.
Annons