Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prislappen för minskad förskolestress

Förskolan är långt ifrån att nå barngruppsstorlekarna som Förskoleupproret önskar. Det behövs 13 nya förskoleavdelningar och 39 nya medarbetare.

Annons
Treåriga Svea Ruutikainen är klar för dagen på förskolan Solängen och hämtas av pappa Jim Ruutikainen. Han upplever att det överlag är stora kullar barn på förskolan.

Fagerstaposten har tidigare i år uppmärksammat vad förskolepersonal i Fagersta menar är en stor brist på medarbetare. De har berättat bland annat om stress och känslor av att inte räcka till.

Utbildnings- och fritidsnämndens ordförande Pia Boiardt (V) gav i mars förvaltningen i uppdrag att se över vad minskade barngrupper skulle kosta kommunen.

Nu är utredningen klar. Och enligt den är det mycket som behövs för att nå barngruppsmålen: 13,2 nya avdelningar och 39 nya medarbetare. Till en kostnad av drygt 24 miljoner kronor.

– Tyvärr är jag inte alls förvånad, vi vet om att det är en extremt stor kostnad. För att sådana här satsningar ska vara möjliga är vi beroende av större statsbidrag, säger Pia Boiardt, ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

Utredningen är baserad på barngrupper om 12 respektive 15 barn. Det här beror bland annat på att Facebookgruppen Förskoleupproret, som samlar personer som är upprörda över situationen i Fagerstas förskolor, använt sig av dessa siffror.

– Det är den indelningen som Förskoleupproret använt sig av och dessutom är det samma siffror som Skolverket haft som norm. Det är också ett intressant riktvärde. Därför bad jag att få beräkningen på det, säger Boiardt.

Utbildnings- och fritidsnämnden valde i måndags att skicka undersökningen direkt till kommunfullmäktige.

– Så stora kostnader kan vi inte ta inom nämnden, det är bäst att föra vidare uppåt, säger Pia Boiardt.

Hon fortsätter:

– Jag ser framför mig att kommunfullmäktige måste väga in olika prioriteringar för olika verksamheter i kommunen. I den diskussionen hoppas jag att varje parti utgår från vad som är god kvalitet inom de olika områdena. Om man vill ha en bra skola, var ska man satsa då?

En satsning på förskolan i Fagersta är också avhängig möjligheten till omfattande statligt stöd. Regeringen har i vårbudgeten avsatt 830 miljoner kronor årligen från 2016 och framåt för att minska barngrupperna i förskolan. Boiardt hade önskat mer pengar.

– Det är absolut inte tillräckligt, säger hon.

Än så länge är det alltså högst osäkert hur det blir med en eventuell satsning på att minska barngrupperna i Fagersta. Något som däremot ska hända snart är en utbyggnad av förskolans vikariepool.

Från första augusti ska fyra vikarier anställas i poolen. Vid årsskiftet kan de komma att tillsvidareanställas i poolen, efter en utredning.

– Sedan hoppas vi få in ytterligare några fler, säger Jeanette Behrens, förskolechef.

I dag har vikariepoolen totalt åtta personer anställda på heltid.

Utgår från tidigare gränser

Skolverkets tidigare rekommendationer om barngrupper i förskolan gällde fram till slutet av 2013. Högst 15 barn per grupp i åldrarna 3–5 år samt 1–5 år och högst tolv barn i åldern 1–3 år angavs.

I Fagersta i dag är barngrupperna betydligt större:

I åldern 1–3 år är det 67 barn för många för att uppnå den föreslagna gruppstorleken. Därför skulle 5,5 nya avdelningar krävas.

I åldern 3–5 år är det 94 barn för många. 6,3 nya avdelningar skulle krävas.

I åldern 1–5 år är det 21 barn för många. 1,4 nya avdelningar skulle krävas.

Kostnaden för att minska barngruppernas storlek landar på drygt 24 miljoner kronor. Då har förvaltningen räknat på avdelningar med låga lokalkostnader. Ökad kostnad för utemiljö, leksaker och dylikt ingår inte.

Annons