Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psyksjuk dog efter polisingripande

En man dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning på Västerås sjukhus i onsdags kväll.– Mannen var mycket aggressiv, säger Victoria Holmgren, polisens pressansvarige.

Annons
Psykiatricentrum.

Vid 19.30-tiden på onsdagen gick larmet på en av de psykiatriska vårdavdelningarna på Västerås sjukhus.

En tvångsintagen man i 30-årsåldern ska ha tagit sig in på en avdelning där han inte hörde hemma. Han ska ha varit våldsam och hotat personalen med ett rakblad, enligt Dagens Nyheter. Personalen lyckades sedan låsa in mannen på ett rum.

När polis tillkallades ska han ha löpt amok mot polisen, som bar skyddsvästar och fick skydda sig med sköld. Polisen ska även ha använt sig av pepparspray, enligt Dagens Nyheter.

På fredagsmorgonen bekräftade polisen händelsen i ett pressmeddelande.

– Mannen var mycket aggressiv, våldsam och hotfull och gjorde utfall mot polisen. I det läget var poliserna tvungna att använda våld. I anslutning till ingripandet drabbades mannen sannolikt av ett hjärtstillestånd, säger Victoria Holmgren, pressansvarig vid Västmanlandspolisen.

Mannen ska ha varit livlös när han lades i en bältessäng och hjärt- och lungräddning sattes in. Han förflyttades från psykatrin till intensivvårdsavdelningen för vård. Mannen förklarades senare avliden.

En rättsmedicinsk undersökning ska genomföras för att fastställa dödsorsaken. Landstinget kommer att utreda händelsen och Lex Maria-anmäla den till Inspektionen för vård och omsorg.

Polisens avdelning för interna utredningar har inlett en förundersökning i ärendet. Brottsrubricering är tjänstefel.

– Vi kan inte kommentera ärendet mer än så. Det är rubricerat just nu som tjänstefel men rubriceringen kan komma att ändras, säger Stefan Carp, tillförordnad chef för polisens internutredningar.

Annons