Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radioaktiviteten har fraktats bort

I 17 månader har Outokumpu i Avesta haft radioaktiv slagg på området, men nu har det forslats bort till en deponi i Kumla.

Annons
Outokumpu förvarade slagg med ett radioaktivt ämne i en container. Detta har sedan fraktats bort.

– Det är bra att vi tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten har hittat en lösning som fungerar för alla inblandade och som även är för naturens bästa, säger Pål Åström, platschef på Outokumpu i Avesta.

I december 2014 fick Outokumpu in skrot med det radioaktiva materialet americium -241. Företaget upptäckte inte radioaktiviteten förrän det hade smälts. Det resulterade i en radioaktiv smälta på drygt 11 ton.

Företaget kontaktade Strålsäkerhetsmyndigheten för att få veta vad som skulle göras. Outokumpu föreslog deponering vid Kallmorberget utanför Norberg eller att radioaktiviteten skulle förvaras på Outokumpus område eller att det skulle skickas bort för extern deponi.

I november 2015 satte Lars Ove Lindqvist, vd för Harsco Metals, ned foten och sa att Kallmorbergets deponi inte skulle ta emot det radioaktiva materialet.

Under våren har Strålsäkerhetsmyndigheten och Outokumpu hittat en lösning på problemet.

– Outokumpu vände sig till oss och vi kom fram till att strategin med deponering på en plats för farligt avfall skulle eliminera faror och frågor som hade med strålning att göra, säger Markos Koufakis, handläggare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han säger att deponeringen i Kumla var företagets förslag.

– Det var en bra lösning. Alternativet hade varit att ha det kvar hos dem (Outokumpu). Där hade materialet utsatts för sol och vatten, säger Markos Koufakis.

Det var den 11 maj som den radioaktiva slaggen lyftes på en lastbil i anläggningen i Avesta för vidare transport till Ekokem i Kumla.

Företaget upptäckte inför transporten att containerns vikt hade ökat. Enligt den ursprungliga mätningen vägde det 14,26 ton, när det var dags att frakta bort containern hade vikten ökat till cirka 16 ton.

Enligt Outokumpu kunde viktökningen bero på kemiska förändringar när slaggen svalnade eller så kan det ha kommit in vatten i containern under de månader som har gått.

Outokumpu meddelade också Strålsäkerhetsmyndigheten att det rann ut en del vatten ur containern när den lastades. Myndigheten svarade att det inte var något problem att vikten hade ökat. Det har bara spätt ut ”aktiviteten” något.

Inte heller att det rann ut vatten var någon fara eftersom det inte går att få någon ”signifikant dos” på grund av detta.

Myndigheten skriver att ämnet americium -241 har en halveringstid på 432 år, men alfastrålarna har kort räckvidd och penetrationsförmåga. Myndigheten lägger till att isotopen utgör en hög strålningsfara om den kommer in i kroppen till exempel vid andning.

Riskfyllt att andas in ämnet

I december 2014 smälte Outokumpu ned järn som innehöll americium -241. Det är samma ämne som finns i brandvarnare.

Americium finns inte fritt i naturen, utan ämnet bildas i kärnreaktorer.

Am -241 utsöndrar alfastrålning. Denna strålning kan inte tränga in genom huden utan människor kan skadas genom att de äter ämnet eller andas in det.

Am -241 utsöndrar även viss gammastrålning.

Anställda på Outokumpu har testats och de har inte haft några värden som tyder på att de fått i sig strålning.

Mer läsning

Annons