Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallyintresserad trio ångrar inte flytten

Intresset för rallysporten och bilmekande förde Fagerstatrion Mikael Johansson, Mikael Persson och Mats Larsson samman. I dag driver de Autocenter BDS, ett företag som med tiden vuxit sig allt större.

Annons
Datoriserat. Bilmekandet har med tiden blivit allt mer datoriserat konstaterar från vänster Mikael Persson, Mats Larsson och Mikael Johansson.Foto: Håkan Slagbrand

Från början, 2007, var trion ensam i företaget. Nu har de också fyra anställda. De två senaste personalförvärven gjordes i samband med flytten, från Fårbo till betydligt större lokaler intill 68:an, på Lövparksvägen.

– Vår första tanke var att bygga ut lokalerna på Fårbo, men så dök möjligheten upp att köpa fastigheten på Lövparksvägen av Fårbo mekaniska, förklarar Mikael Johansson.

Efter lite räknande kom trion fram till att det handlade om ungefär samma pengar, utbyggnaden jämfört med nyförvärvet, och då var det inget snack:

– Vi slog till och köpte lokalen hösten 2015 och började klä om utsidan på kontorsdelen samt verkstadsdelen där vi nu håller till med plåt, innan en flytt var möjlig, säger Mikael Johansson.

– Flytten, som skedde i februari i år tog en vecka sedan var vi i gång, minns han.

Flytten till de nya lokalerna har inte enbart inneburit att företaget växt till sammanlagt sju anställda. Det har också gjort det möjligt att starta en ny gren, nämligen att kunna ta emot husbilar.

Men konkurrensen bland bilmekanikerna är knivskarp. Förutom märkesfirmorna konkurrerar Autocenter också med ett antal mindre företag.

– Ja, det är tufft, men jag tycker vi har ett gott förhållande till framför allt märkesverkstäderna i Fagersta, säger Mikael Johansson.

Sedan 2011 är Autocenter anslutna till franchisekedjan BDS, Bildelsspecialisten.

– Det ger oss bättre priser på inköp av reservdelar men framför allt innebär det en kvalitetsstämpel på det vi gör. Vi får utbildning genom BDS och där är kraven höga för att få vara med i kedjan, säger Mikael Johansson.

Autocenter är inte låst vid något speciellt märke utan är ”allätare” vad gäller bilfabrikat:

– Vi ser det som en styrka att kunna ta emot i princip alla bilmärken.

Avgörande för trion, vad gäller att starta eget, var EU:s beslut 2006 att inte låta märkesverkstäderna sitta på sina egna diagnosprogram. I den allt mer datoriserade bilbranschen hade märkesverkstäderna så långt ensamrätt på ”sina” programvaror. Något som alltså EU upplöste.

– Det var avgörande för vår del när vi startade. Utan tillgång till diagnosprogrammen hade vi stått oss slätt, konstaterar Mikael Johansson, som inte nöjer sig med nuvarande verksamhet:

– Nej, vi siktar ständigt på att utveckla verksamheten. Att hitta helhetslösningar och större värden för kunderna.

Mikael Johansson är heller inte främmande för att expandera verksamheten ännu mer:

– Numera har vi utrymme att utöka verksamheten. Det känns bra och helt rätt beslut att flytta verksamheten hit.

Rallytrio. Intresset för rally förde samman trion från vänster Mats Larsson, Mikael Persson och Mikael Johansson som driver Auto-center BDS i Fagersta.

Mer läsning

Annons