Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar – kan få majoritet med sig

Regeringen vill se rökförbud på fler platser – och ser ut att få stöd nog för att en ny lag ska kunna klubbas i riksdagen.

Annons

Regeringen vill förbjuda rökning på fler offentliga platser: på perronger, busshållplatser, lekplatser och uteserveringar.

– Det är dags att ta ytterligare krafttag mot rökningen, underströk socialminister Annika Strandhäll för SVT när hon presenterade de nya lagförslagen på Stockholms centralstation vid lunchtid på fredagen.

– Vi behöver avnormalisera rökningen, jag är övertygad om att det här kommer att kännas lika naturligt som rökförbudet på krogen, konstaterade Strandhäll.

Förutom tobaksrökning är det tänkt att förbudet ska omfatta även e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor.

Foto: Erik Mårtensson

Regeringen ser ut att kunna få igenom ett lagförslag om utökat rökförbud i riksdagen – både Vänsterpartiet och Centerpartiet gick under fredagen ut och gav sitt stöd till förslaget, skriver SVT.

– Det är en viktig signal att det inte är okej att sitta och blossa direkt på någon. Min erfarenhet är att rökare tyvärr inte är särskilt hänsynsfulla, man frågar ofta inte dem som sitter närmast om det är okej att röka, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till SVT.

Centern kommenterar till SVT:

– Ytterst är det en fråga om att säkerställa friheten för alla människor, även personer med exempelvis svår astma, att kunna vistas i offentliga miljöer, säger Hamid Ershad, kommunikatör på Centerpartiets riksdagskansli.

Tillsammans har Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen samt Vänsterpartiet och Centerpartiet 180 mandat i riksdagen, vilket skulle ge en majoritet av rösterna.

Annons