Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga motioner till årets kyrkomöte

158 motioner har inkommit till årets kyrkomöte, vilket är det största antalet under de senaste 15 åren.

Annons

Kyrkohandboken och kyrkovalet är de frågor som engagerar ledamöterna mest inför årets kyrkomöte som samlas till utskottsarbete i oktober och beslut i november.

Motionstiden gick ut klockan 16 på torsdagen den 3 augusti. In i det sista kom det in nya motioner, och antalet landade på 158. Sedan rekordåret 2002 med 170 motioner har antalet motioner inte överstigit 109.

– Det enskilda ämne som genererat flest motioner är kyrkohandboken, med allt ifrån övergripande förslag till många detaljfrågor. Dessutom aktualiseras kyrkovals- och demokratifrågorna, som alltid ett valår, berättar Nils Warmland, administrativ chef för kyrkomötet, i ett pressmeddelande.

I motionsskörden märks som vanligt också ledamöternas intresse för bland annat gudstjänst- och församlingsliv, medlemsfrågor, internationellt engagemang, diakoni och kyrkans organisation.

Kyrkomötet 2017 samlas i Uppsala Konsert & Kongress den 3-6 oktober och 20-23 november. Kyrkomötets 251 platser för mandatperioden 2014-2017 innehas av 123 kvinnor och 128 män från 12 olika nomineringsgrupper samt utlandsförsamlingarna.

Samtliga motioner till kyrkomötet 2017 finns att läsa på Svenska kyrkans hemsida.

Annons