Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remissinstans säger nej till flera vindkraftverk

Riksantikvarieämbetet motsätter sig flera av de planerade vindkraftverken vid Målarberget på grund av hur de påverkar kulturmiljön vid Lapphyttan.

Annons
Göran Kastlund vid den gamla masugnen i Lapphyttan. Den är den äldsta kända masugnen i världen och inte långt därifrån har VKS Vindkraft sökt tillstånd om att få bygga vindkraftverk. Vilket Riksantikvarieämbetet motsätter sig i sitt remissyttrande.

Det sista yttrandet om vindkraftsparken Målarberget har kommit in till länsstyrelsen. Riksantikvarieämbetet har i sitt yttrande invändningar mot flera vindkraftverk.

Läs mer: Nytt vindkraftsprojekt i Norberg

Göran Kastlund, Olsbenning, brukar ofta promenera vid Lapphyttan och är intresserad av historien där. För att skydda området från vindkraftsutbyggnaden skrev han till Jernkontoret och länsantikvarien. Jernkontoret är stålindustrins branschorganisation som också har ett stort arkiv över svensk gruvhistoria.

Läs även: Ja till vindkraft på Målarberget

– Jag skrev först till Jernkontoret och till länsantikvarien och de reagerade kraftfullt. Deras skrivelser fick sedan Miljöprövningsdelegationen att skicka det här till Riksantikvarieämbetet. Det hade man nog inte tänkt göra från början, det är ganska ovanligt att de är involverade i de här processerna men när det gäller viktiga kulturmiljöer är de det, säger Göran Kastlund.

– Det har skett en avgörande vändning i frågan om vindkraftsparken som jag uppfattar det.

Miljöprövningsdelegationen har bett Riksantikvarieämbetet att kolla om det vindkraftsetableringen skulle göra påtaglig skada på området. Fem vindkraftverk direkt norr om Lapphyttan skulle innebära påtaglig skada enligt Riksantikvarieämbetet som anser att de inte ska byggas.

– Riksintresse är en beskrivning att det den här platsen eller fenomenet eller platsen, det är värdefullt för att det representerar någonting i svensk historia. Då pekar man ut ett antal av dessa värden. Här har man pekat ut att det handlar om hur järnframställningen blev till, säger Qaisar Mahmood, avdelningschef Riksantikvarieämbetet, och fortsätter:

– Riksintresse är inget bevarande i termer av att en viss plats ska frysas. Däremot kan det vara att det försvårar en viss läsning av området. När man står i landskapet blir det svårare att förstå för den enskilde.

Läs också: Bybor kritiska till vindsnurror

Mer läsning

Annons