Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remisstvång till akuten tas bort nästa år

Nästa år försvinner remisskravet till både akut- och specialistvård. Det beskedet ger majoriteten i Västmanlands landsting.

Annons
Landstingsmajoriteten vill att remisstvånget till akut- och specialistsjukvården tas bort under 2015.

Kravet på remiss till både akut- och specialistvård är två skilda frågor, betonar landstingsrådet Kenneth Östberg (S). Men nu vill den styrande majoriteten slopa båda kraven.

När det gäller akuten hoppas Östberg på ett beslut före nyår. Förändringen bör vara genomförd senast sommaren 2015. Då ska den nya primärvårdsakuten i Västerås stå klar.

Beslutet att slopa remisskravet till specialistvård väntas tas i januari och införas några veckor senare.

– Vi flyttar det från primärvårdsläkaren till patienten som nu får skriva remiss själv. Det kallas egenvårdsremiss, säger Östberg.

Egenvårdsremiss finns redan i flera landsting.

– Vi ser att det fungerar bra både ur patientperspektiv och vårdperspektiv. Vi tror att det kommer att minska vänte-tiderna, säger Östberg.

Oppositionsrådet Tomas Högström (M) välkomnar förslaget men tycker att det kommer på tok för sent:

– Jag välkomnar deras ändrade hållning. Men jag tycker det är märkligt att de först säger nej och sen mörkar under valrörelsen att de är på väg att ändra sig.

Kenneth Östberg försvarar fördröjningen.

– Vi tyckte inte vi hade tillräckligt på fötterna tidigare. Vi ville titta på de andra landstingen och avvakta den nya patientlagen som kommer till nyår, säger han.

Mer läsning

Annons