Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för översvämning i brandområdet

Mer vatten än vanligt ska ut ur skogsbrandsområdet men förutom att någon väg kan bli kortvarigt översvämmad bedömer SMHI och länsstyrelsen risken som liten för överhängande problem.

Annons

Länsstyrelsen har bett SMHI att analysera risken för översvämningar i och runt skogsbrandsområdet. Sönderbrända rötter suger inte upp smält- och regnvatten, som då i stället måste rinna undan via diken och vattendrag.

Men våren har varit mycket gynnsam, menar Max Rupla, beredskapshandläggare på länsstyrelsen.

– Det har hittills varit varma dagar och kalla nätter vilket gör att snösmältningen inte blir så snabb och det är bra ur översvämningssynpunkt, säger han.

På vissa ställen ska dock ungefär dubbelt så mycket vatten rinna undan jämfört med tidigare år och markägare kan underlätta vattnets färd ut till exempelvis Kolbäcksån.

– Det gäller att hålla rent vid vägtrummor och rensa undan grenar och annat så att det rinner undan. Viktigt också att följa med i väderprognoserna.

Kolbäcksån ska inte påverkas trots att den ska ta emot mer vatten men på sina håll ut mot de stora vattendragen kan bäckarna bli bredare och några vägavsnitt har förhöjd risk att drabbas av översvämning (se karta).

– Det ska inte behöva bli fråga om några större störningar men man kanske får vara beredd att ta en alternativ väg någon gång, säger Max Rupla.

Annons