Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för snöfall

I morgon väntas årets första snöfall över den norra länsdelen. SMHI kan komma att utfärda klass 2-varning för området.

Annons

Enligt SMHI kan upp till en decimeter snö falla under torsdagen.

– Snön kommer under senare delen av dagen med vindbyar på åtta meter per sekund. För den som ska ut och köra på torsdag är vinterdäck att rekommendera inte minst eftersom det blir kallare innan snön kommer, påpekar säger Bernt Möller, meteorolog vid SMHI.

Ian Engström, meteorolog vid Foreca, bedömer att det kan komma mycket blötsnö men att det blir besvärligare i Dalarna och Örebro län.

Enligt SMHI har det regnat 200-250 procent mer än normalt i den norra länsdelen under den gångna novemberveckan. När snön drar vidare norrut under fredagen blir det åter mildare med mer regn. Något bestående snötäcke är det därför inte fråga om.

Förra året dröjde det till 6-7 december innan det var kallt nog för snö att ligga kvar men den smälte bort några dagar senare. Vintern 2012-2013 hade norra länsdelen snö från slutet av november till början av april. SMHI:s klimatolog Weine Josefsson avfärdar långtidsprognoser för hur den annalkande vintern blir.

– Det går att göra hyggliga prognoser för några dagar men det är meningslös att förutsäga svenskt väder för mer än en månad. Det är inget jag skulle satsa pengar på, säger han.

Mer läsning

Annons