Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för växande hat efter terrodåd

Polisen: Hotbilden i länet är densamma.

Annons

Terrordådet kan föra med sig att muslimfientligheten ökar i Sverige, menar Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, som kartlagt hatbrott mot trossamfund i landet.

Han berättar att internationella händelser som 11 september och konflikten i Israel och Palestina väldigt ofta påverkar trossamfund i Sverige.

– Det är i termer av ett förhöjt hotläge, risk för konflikter och kanske en ökad mängd av verbala hot, klotter och direkta attacker, säger Göran Larsson.

Daniel Lindström, på Västmanlandspolisens sektion för kriminalunderrättelse, säger att dådet kan bidra till fler hatbrott.

– Men än så länge har vi inte sett någonting, sade han på fredagsmorgonen.

Han berättar att den allmänna hotbilden i länet inte har förändrats.

– Får vi anledning att ompröva det går vi ut med det, säger Daniel Lindström.

Det finns ett förhöjt terrorhot i Sverige sedan 2010.

Många attacker mot moskéer

Tolv mördades i terrordådet mot tidningen Charlie Hebdo i Frankrikes huvudstad Paris. Tidningen hade publicerat karikatyrteckningar på profeten Muhammed. Tre islamistiska terrorister, som dödades av fransk polis i samband med två gisslandraman på fredagen, misstänks ligga bakom attacken.

17 personer har dödats i samband med de senaste dagarnas händelser.

2014 attackerades i snitt nästan en moské eller muslimsk bönelokal i månaden i Sverige. Det handlar om skadegörelse och sprejade hakkors. Mörkertalet tros vara stort, allt enligt tidningen Expo.

Mer läsning

Annons