Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön majoritet i landstinget

Sverigedemokraterna ökar mest i landstinget Västmanland. Men de rödgröna i knapp majoritet. (Uppdaterad)

Annons

Med en knapp marginal behöll Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet makten över landstinget. Partierna får preliminärt 50,2 procent av rösterna.

- Det är ju glädjande att vi behåller vår position. Sedan är det väl lite bekymmersamt att Sverigedemokraterna blir så väldigt stora, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Det starka valresultatet ger Sverigedemokraternas ledamöter ordinarie platser i styrelser och nämnder. Bland annat får de en ordinarie plats i landstingsstyrelsen, landstingspolitikens högsta beslutande organ.

- Det kan i och för sig vara nyttigt, för då får de kanske förståelse för att det är mer komplicerat än enstaka frågor, säger Denise Norström.

När alla valkretsar till landstinget är räknade står Sverigedemokraterna (SD) tydligast ut. Partiet fick 10 % av rösterna, en kraftig ökning jämfört med valet 2010 då partiet fick 4,4 %. Om resultatet står sig blir SD landstingsfullmäktiges tredje största parti med 8 mandat.

Ragge Jagero (SD) avgår som gruppledare för Sverigedemokraterna efter valet och lämnar över till Maria Andersson Liljedahl från Kolsva.

- Jag är väldigt glad för det nya gänget. Jag tror på dem till hundra procent, säger Ragge Jagero.

Det har tidigare varit turbulens kring era landstingsplatser med avhopp och uteslutningar. Kommer ni kunna tillsätta era platser den här gången?

- Det är aldrig lätt att tillsätta platser, inte för något parti. Men vi har tillräckligt mycket folk med en bakgrund som jag anser vara tillräcklig.

Vänsterpartiet var det enda av de övriga partierna som gick framåt, preliminärt + 0,5 procentenheter. Övriga partier stod stilla eller backade. Mest föll Moderaterna, - 2,8 procentenheter. Socialdemokraterna blev största parti med 38,2 % av rösterna.

Det slutgiltiga valresultatet kommer först när alla post- och utlandsröster är räknade. Men de rödgröna ser alltså ut att fortfarande ha egen majoritet med 50,2 %.

Preliminära resultat landstinget

Socialdemokraterna 38,2 % (39,1 %)

Moderaterna 20,8 % (23,6 %)

Sverigedemokraterna 10,0 % (4,4 %)

Vänsterpartiet 6,9 % (6,5 %)

Folkpartiet 6,2 % (7,8 %)

Centerpartiet 5,6 % (5,1 %)

Miljöpartiet 5,1 % (4,8 %)

Kristdemokraterna 4,3 % (4,5 %)

Sjukvårdspartiet Västmanland 1,9 % (2,9 %)

Feministiskt initiativ 0,1 %

* Valet 2010 inom parentes

Annons