Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rök och eld hotar bebyggelse

(Uppdaterad 20.20) Evakueringen av Gammelby, Västervåla och Ängelsberg har avslutats. Även Virsbo förbereds.

Annons
Nere till höger syns Brattheden (Ramnäs). Virsbo ligger uppe till vänster i bild. Brandfronten sträcker sig över hela terrängen i höjd med kommungränsen mot Sala och närmar sig bebyggelsen.

Kraftig vind gör att elden sprider sig mot Virsbo norrut mot Ängelsberg. 

Boende hugger skogen runt husen för att stoppa elden och skapa brandgator.

Evakuering har slutförts av Gammelby öster om Virsbo tätort. Skyddsmasker för att skydda mot rök delas ut till befolkningen.

I förebyggande syfte evakuerar Surahammars kommun Dynabacken, kommunens särskilda boende i Virsbo. Även vårdtagare som bor i egen bostad i Virsbo evakueras. De förs till antingen Källbo eller vandrarhemmet i Surahammar.

Under kvällenhar också boende i Ängelsberg och Västervåla evakuerats. VL-bussar fanns på plats för att föra evakuerade, de finns vid Örbäck, Ängelsberg och Västervåla.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har gått ut till boende i Ängelsberg. De ska evakuera sina fastigheter och omedelbart bege sig till kommunhuset i Fagersta.

Ett liknande gick under kvällen också ut till lla boende i Västervåla, Ängelsberg vidare upp längs väg 668 till Hästbäck, och boende längs väg 256 till Hönsjöfors. De skulle utrymma sina fastigheter. Bussar finns vid Örbäck, Ängelsberg och Västervåla. Kriscenter finns i Västerfänebo och kommunhuset i Fagersta. Länsstyrelsen ber att folkkontaktar sina anhöriga som finns i området för att delge dem informationen.

Evakueringen rapporterades slutförd strax efter klockan 20.

Följande besked har lämnats av räddningsledningen strax efter klockan 18:

Västervåla och Ängelsberg evakueras under måndagskvällen - främst på grund av den kraftiga röken och inte i första hand för att elden hotar. Röken upplevs som mycket obehaglig men är enligt räddningschef Mats Jansson "tämligen ren".

Följande information ges av Länsstyrelsen:

"Länsstyrelsen ber om hjälp att få kontakt med boende i Västervåla och Ängelsberg via anhöriga. Den som har anhöriga i Ängelsberg eller Västervåla ombeds kontakta dem och be dem att evakuera.

Bussar kommer att finnas för den som inte själv kan ta sig från Ängelsberg/Västervåla. Två vid Ängelsbergs sjukhem och en vid Västervåla kyrka.

Får man inte kontakt med sina anhöriga ska man ringa kontaktcenter i Sala, 0224- 74 70 00 och meddela vilka personer man försökt komma i kontakt med, var personerna finns och att de inte svarar."

Surahammars kommun har startat sin POSOM-grupp i Hammarskolan i Surahammar, där evakuerade från Surahammars kommun har möjlighet att få hjälp och stöd.

Tre brandbilar och en fältambulans kommer att förstärka insatsen ytterligare under måndagskvällen och under tisdagen kommer förutom vattenbombarna även ytterligare en helikopter.

På förekommen anledning: Detaljfrågor om branden och vad man ska göra som medborgare besvaras av Sala kommuns kontaktcenter - inte av länets journalister. Sala kommuns kontaktcenter nås på 0224-747000. Mer information finns också på länsstyrelsens hemsida, se länk här intill.

Annons