Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusch för snickare innan regeländring

Vid årsskiftet kan ROT-avdraget komma att sänkas. Det har gjort att byggarna har mycket att göra under den sista tiden av året.

Annons
Markus Wikström och Jesper Abrahamsson jobbar hos JE Bygg, där de har fullt upp ett tag framöver. Bland annat bygger de ett Attefallshus.

Norra länsdelen. Inne i JE Byggs lokaler i Fårbo industriområde är det full fart på verksamheten. Ett Attefallshus håller på att byggas och ska levereras till en kund i Västerås.

–Vi har jobb hela vintern och stora delar av sommaren, säger Jonas Erland, som äger byggföretaget.

Han berättar också att det varit en stor rusch i branschen och många önskemål om att bli klara innan årsskiftet.

Den bilden ger också Henrik Westerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Han säger att myndigheten märkt av en stor ökning av ansökningar om ROT-avdrag.

– Det vi har sett från augusti är att det ökat med 20 procent jämfört med 2014. Det bekräftar nog bilden av att det är köp för större summor i år jämfört med förra året, säger Henrik Westerlund.

En anledning är att regeringen i sin budget för 2016 föreslår en sänkning av ROT-avdraget från dagens 50 procent till 30 procent.

Arbetskostnaden som går på 100 000 kronor vid en renovering skulle i dag ge ett avdrag på 50 000 kronor, men med regeringens förslag i stället 30 000 kronor. Taket på avdraget kommer att vara detsamma, max 50 000 kronor kan man få göra avdrag för.

I december kommer många ansökningar om ROT-avdrag in till Skatteverket. Det är viktigt vilken sida om nyåret som en köpare av ROT-arbete betalar.

– Betalar köparen 2015, då hör arbetet till 2015. Och betalar köparen under 2016, då hör arbetet dit. Då är det 2016 års regler som gäller, säger Henrik Westerlund.

Därför är rekommendationen att vara ute i god tid, för att det ska hamna på rätt år.

– Helst före jul, för att det inte ska bli några tveksamheter och för att det inte ska bli något krångel för köparen eller säljaren, rekommenderar Henrik Westerlund.

Jonas Erland på JE Bygg tycker inte att det är ett bra beslut som regeringen har gjort.

– Det är vansinnigt. Det kommer att tappas arbetstillfällen. Det är synd att det kommer att tas bort, för det har satt bra driv i branschen, säger han.

Sju personer, inklusive Jonas Erland, arbetar på JE Bygg i dag. Företaget har varit tvungna att tacka nej till jobb.

– Man vill ju inte öka sin verksamhet nu och sedan börja dra ned efter nyår, säger Jonas Erland.

I december ska regeringen utfärda beslut för hur statens olika myndigheter ska styras, som Skatteverket. I det ingår bland annat budgeten för en myndighet, och det är i den som ett sänkt ROT-avdrag i så fall kommer.

Trots osäkerheten som Jonas Erland känner är han optimistisk.

– Jag tror att det inte blir så jättestora förändringar. Jag hoppas i alla fall att det inte blir det.

Flera ROT-avdrag i sista minuten

I år, fram till 4 november, hade 1190 köpare i Fagersta, 589 köpare i Norberg och 369 köpare i Skinnskatteberg fått ROT-avdrag.

Under 2014 fick 1416 köpare i Fagersta, 675 i Norberg och 501 i Skinnskatteberg göra ROT-avdrag. Sammanlagt blev det ROT-avdrag för omkring 33,3 miljoner kronor i de tre kommunerna förra året.

Antalet ROT-avdrag har ökat med ungefär tio procentenheter varje år.

Källa: Skatteverket

Annons