Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutiner saknas för akut psykvård

Vuxenpsykiatrin i Västmanland får kritik på flera punkter av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Bland annat saknas ordentliga rutiner för att dokumentera patienter som söker vård akut.

Annons

Den statliga Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) är kritiska efter att tidigare i år ha gjort en inspektion av flera olika mottagningar och avdelningar inom vuxenpsykiatrin i Västmanland.

Inspektionen utfördes i februari, och har lett till att man nu kräver att flera åt–gärder vidtas.

Bland annat anser man att det brister i kommunikationen mellan den öppna psykiatriska vården och den slutna. I dagsläget saknas även ordentliga rutiner för hur man ska dokumentera en patient som söker akut psykvård för första gången, vilket IVO anser ”ökar risken för olikartade bedömningar”.

”Patienten kan vid ankomst träffa antingen en sjuksköterska eller en skötare för ett första samtal”, skriver man.

–  Vi håller på att ta fram ett mer strukturerat intervjustöd för den som träffar patienten för första gången, säger Carl-Göran Carlsson, tf verksamhetschef inom Vuxenpsykiatrin i Västmanland.

IVO påpekar också att det finns brister på specialsjuksköterskor och psykiatriker, men att det är ett problem som drabbar flera landsting.

Annons