Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S) granskar chefens inkomster

Förbundschefen får lön, konsultarvode och pension från Fagersta och Norberg. Socialdemokraterna har startat en granskning av fallet. 

Annons

Harold Nilsson är förbundsdirektör för Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund. Han får varje månad pension, heltidslön och konsultarvode. 

Sedan han för drygt fyra år sedan tog ett pensionsavtal så anställdes Nilsson först på halvtid, sedan 75 procent och i dag arbetar han 100 procent. Förra året fakturerade Harold Nilsson därtill 245 konsulttimmar under månaderna oktober och november. 

- Avtalet har möjliggjort mer tid för arbetsgivaren att ha mig till sitt förfogande, säger Harold Nilsson till SR Västmanland. 

- Det är inte rimligt att man enbart på en anställning jobbar i den omfattningen som jag har gjort. Därför har man ju tillskapat den här överenskommelsen, fortsätter Harold Nilsson. 

I december initierade Socialdemokraterna i Fagersta en oberoende granskning i ärendet.

- Jag hade inte jobbat många dagar i det nya uppdraget förrän jag fick två fakturor på mitt bord gällande oktober och november. Jag ställde mig frågande till dem, det fanns mycket tveksamheter i själva hanteringen, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S). 

Socialdemokraterna har i december förra året inlett en granskning av hanteringen av ärendet. Det är redovisnings- och rådgivningsbyrån PwC som står bakom granskningen och den beräknas bli klar i vecka 11. 

I väntan på att utredningen ska bli klar har Fagersta kommun vidtagit åtgärder. 

- Vad vi rent konkret har gjort är att sätta stopp för faktureringen. Vi vill inte ha några fler  fakturor innan vi har tittat närmare på det här, det är vad jag förmedlat, säger Marino Wallsten. 

Det är inte första gången som Harold Nilssons avtal är ifrågasatt. Redan 2010 höjdes kritiska röster mot pensions- och konsultavtalen.

Mer läsning

Annons