Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och M vill rita om organisationen

Oklarheterna kring Fagerstas politiska organisation tilltar. Nu finns förslag från Socialdemokraterna och Moderaterna kring att rita om organisationen.

Annons
Vi är inte beredda att ta det beslut som valberedningen föreslog. Marino Wallsten (S)

Fagersta. Fortfarande är mycket oklart kring hur flera av Fagerstas presidier och nämnder ska formeras efter maktskiftet.

På ett kommunstyrelsemöte i tisdags var frågan om bland annat kommunstyrelsens och socialnämndens presidier uppe. Men punkterna togs inte ens upp.

– Nej, de återremitterades tillbaka till valberedningen, säger kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S).

Han fortsätter:

– Vi är inte beredda att ta det beslut som valberedningen föreslog.

Skälet till det ska enligt Wallsten vara att frågan har växt.

– Det här har initierat diskussioner i hur hela den politiska organisationen är uppbyggd och det i sin tur har i förlängningen lett till frågor om den form vi har på nämnder och förvaltningar är precis den vi vill ha, säger Marino Wallsten.

Två av Fagerstas förvaltningar är möjligen alltför omfattande, säger Wallsten: Socialförvaltningen och utbildnings- och fritidsförvaltningen.

– Finns det delar som behöver brytas ut för att kunna ge fokus på viktiga frågor? säger Marino Wallsten.

Steget från diskussion till politisk verkstad verkar gå snabbt – nu har socialdemokraterna Ola Wahlsten och Gertraude Bergström lämnat in en motion om att dela upp utbildnings- och fritidsnämnden i två delar, en för förskola och skola och en för kultur och fritid.

Parallellt har moderaten Jan Johansson lämnat in en motion om att omorganisera kostservice, alltså en del av tjänstemannaorganisationen.

Vänsterpartiets ordförande Hans Granlund, som också sitter i kommunstyrelsen, hade på torsdagen inte hört något om S- och M-förslagen.

– Det är första gången jag hör det hela, säger han.

– Frågan är om man får en bättre kvalitet eller om man får samma kvalitet till en högre kostnad, fortsätter Granlund.

Han berättar också att V inte har fått någon förklaring till varför det blev återremisser på valärendena.

– Vi är väldigt trygga i våran tolkning av kommunallagen, att det strider mot den att göra de här förändringarna som var föreslagna till kommunstyrelsen, säger Granlund och fortsätter:

– Kanske fick man kalla fötter. Men på något sätt bör man kunna ha kraft att få frågor i land.

Marino Wallsten, är det ett misslyckande att ni inte har kommit längre med valärendena?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är inget konstigt i att man försöker se över former för hur man ska säkerställa att Moderaterna finns representerande i olika nämnder och styrelser. Man sitter inte i alla arbetsutskott och presidier i dag.

Frågan är om man får en bättre kvalitet. Hans Granlund (V)

Mer läsning

Annons