Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du sommarjobbet på bästa sätt

För att lyckas med att hitta sommarjobbet finns en rad saker att tänka på när man söker. Personalansvariga på Fagersta kommun ger tips.

Annons
Tipsar. Både Anna Forssén och Eva Blomberg på Fagersta kommun har erfarenhet av rekrytering.  Äldre- och handikappsomsorgen är en stor källa för den som vill jobba i sommar.Foto: Tove Gontran

För dig som är för gammal för feriejobb finns en rad andra möjligheter (se faktaruta). Även kommunerna är stora arbetsgivare för sommarvikarier. De yrken som främst behöver ersättas under semestern finns inom socialförvaltningen; vård och omsorg.

Anna Forssén, personalchef, och Eva Blomberg, vård- och omsorgschef, har båda tidigare arbetat med rekrytering.

– Ett personligt brev ska vara kärnfullt och inte för långt. Fokusera på varför du söker just det jobbet hos just den arbetsgivaren. Ta även med något personligt som visar vem du är, säger Anna Forssén.

Inför intervjun är det bra att vara påläst om vad det är för jobb och arbetsgivare man söker till.

– Tänk även igenom vilka styrkor du har, varför passar just jag till det här jobbet? Men också vilka svagheter, det är bra att kunna nämna något som man är lite sämre på, säger Anna Forssén.

Om det är första gången man söker jobb är tipset att lämna en lärare eller föreningsledare som referens och beskriva om man har något engagemang någonstans.

– Vi är heller inte omöjliga utan känns det bra under intervjun kan vi ge en chans att provjobba, säger Eva Blomberg.

Läs också: Feriearbete ger bra erfarenhet

Här finns sommarjobben:

Fagersta: Seco Tools, 40 platser. Atlas Copco, 85-90 platser.

Skinnskatteberg: Setra Group - brukar ta emot ett 10-tal. Liens camping i Riddarhyttan, tar emot 10-12 stycken. Systemair, 10-15 platser.

Norberg: Need Coffeeshop och dekor, 3-4 platser.

Sommarjobbsugna kan även kontakta lokala caféer, restauranger, butiker och ansöka på kommunernas webbplatser.

Mer läsning

Annons