Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar studenterna julplugget

Jul- och nyårshelgerna innebär några extra lediga dagar för de flesta av oss. Men för studenterna är det oftast inte så.

Annons

Eftersom terminen på högskolan slutar först i mitten av januari så är det vanligt att studenterna har tentor eller inlämningar direkt efter jul- och nyårshelgerna. Därför ställs det stora krav på den enskilde studenten för att hinna med att klara en tenta eller ett grupparbete samtidigt som det sedvanliga helgfirandet ska hinnas med.

För att klara det krävs både studieteknik och planering.

- Jag skulle råda studenter att göra en ordentlig planering och sätta upp mål över vad man ska göra och läsa varje dag, säger utbildningshandläggaren Elisabeth Hermansson, som arbetar i studentverkstaden på Högskolan i Skövde, i en intervju i studenttidningen Studentliv.

Hon påpekar att om du har en tenta efter jul så ska du börja med att räkna ut hur många sidor du måste läsa och hur många tillgängliga pluggdagar du har. Lägg också till några dagar för repetition och dividera sedan sidorna med dagarna för att få reda på hur många sidor du måste läsa varje dag.

- Det är bra att vara ute i god tid och börja titta på scheman, kurslitteratur och uppgifter. Gör ett schema, skapa rutiner, bestäm vilka tider du ska plugga och hitta ett bra ställe där du kan läsa ifred, säger Elisabeth Hermansson.

För den som har ett grupparbete är det viktigt att ha förutsättningarna klara. Bestäm i god tid ambitionsnivån och hur gruppen ska hålla kontakt när folk reser bort.

- Klargör vilka dagar det är okej att höra av sig och vilka som är helt lediga, säger Elisabeth Hermansson.

Hon konstaterar också att de flesta inte klarar av att både semestra och plugga. Så den som ska på en veckas solsemester bör inte ta med sig kursböckerna. Då är det bättre att studera mer intensivt när du är hemma.

- Och tänk på att du ibland också behöver ta det lugnt. På de röda dagarna kan du bestämma dig för att vara helt ledig. Då slipper du känna dig stressad och kan fokusera bättre de dagar du verkligen pluggar, säger Elisabeth Hermansson.

Här är några tips för att klara julplugget:

• Försök att få ditt schema tidigt och gör en planering över när du ska studera under julen.

• Bestäm redan innan ledigheten vilken kursare du kan ringa om du behöver hjälp med en fråga.

• Passa på att läsa på tåg, under resor eller när du får andra luckor.

• Ta reda på när din högskola eller ditt bibliotek har öppet. Åker du hem till föräldrarna över ledigheten kan du sitta på det kommunala biblioteket och plugga, så störs du inte av familjemedlemmar.

• Var tydlig inför din familj och vänner med att du kommer att behöva plugga så ni slipper missförstånd.

• Tänk också på att planera in pluggfria dagar så du får vara ledig ibland.

Mer läsning

Annons