Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fungerade vården på sjukhuset i somras

”Generellt sett har det fungerat ganska bra”, säger Annette Daneryd, utvecklingschefi landstinget.

Annons
Landstingspolitikerna fick nyligen information om hur vården fungerat under sommaren.

Bilden som Annette Daneryd förmedlade till politikerna gäller för juni och juli och kommer från chefer som talat med de anställda. Senare i höst kommer en mer utförlig bild av hur vården i sommar verkligen varit när statistik, kostnader och avvikelser samlats in.

– Visst finns det verksamheter som haft högt tryck. Men avvikelserna är färre än förra sommaren och några Lex Maria-anmälningar har jag inte hört talas om.

Det har varit stort tryck på exempelvis förlossningen med många födslar. Kirurgen och ortopeden är andra verksamheter som haft hårt tryck. Förvaltningschefen Christina Jogér var också försiktigt positiv för vården inom exempelvis vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin.

Trots att det har varit ont om personal?

– Sommaren är vårdtung absolut, men känslan är ändå att det har lite varit bättre i år, säger Jogér.

Det har varit överbeläggningar inom vuxenpsykiatrin och till exempel har avdelning 99 (barn- och ungdomspsykiatri) varit stängd i fyra veckor.

– Det är inte bra för någon att den varit stängd och klart att det kan upplevas jobbigt för en del att ha hög belastning och kanske extravak inom vuxenpsykiatrin. Trots problemen klarar vi det bra.    

Annons