Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Så här det ser ut på arbetsmarknaden"

Inom landstinget förstår man primärvårdsbarn-morskornas ilska. Men beslutet att lämna dem utanför försvaras.

Annons

Runt 100 barnmorskor jobbar på avdelningar i Västmanland. 30 inom primärvården. Att de räknas som en egen grupp – och blivit utan pengar från extrapotten – har gjort dem besvikna.

Landstingsrådet Lena Johansson (S) menar att landstinget utgått ifrån var bristerna varit som störst och sedan har det varit upp till chefer och förvaltningar att förhandla och fördela pengarna.

– Satsningen har gått till de avdelningar där vi ser särskilda svårigheter att behålla och rekrytera medarbetare. Har de svårt att rekrytera måste vi göra extra satsningar där. Vi måste förstärka de avdelningarna så att de får behålla sin personal.

Hon har besökt barnmorskorna inom primärvården.

– Jag förstår deras ilska och besvikelse om de inte fått ta del av potten men vi har lyssnat på dem och tar med oss deras åsikter. Vi får fortsätta att titta på det här och se vad vi kan göra, säger hon.

Barnmorskorna är oroliga inför en framtid där barnmorskor som går från kvinnokliniken till primärvården kommer att ligga långt över de övriga i lön, trots att de inom primärvården många gånger har mer erfarenhet.

– Den situationen finns redan nu på arbetsmarknaden när man tvingas rekrytera personer utifrån som ibland har en annan kompetens. Då kan de få ett högre löneläge. Det är kanske inte bra men marknaden tvingar oss till det, säger landstingets förhandlingschef Marco Mattsson Vukas.

Men båda grupperna är ju barnmorskor.

– Avdelningarna är nattunga verksamheter som är svåra att bemanna. De riktlinjer vi fick uppifrån var väldigt tydliga med vilka vi skulle ta med.

Mer läsning

Annons