Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här gör du personliga ägg

Överraska med egna ägg i år. Tidningen ger tips för tre påskäggstyper som både gömmer godiset och dekorerar hemmet.

Annons
Ägghare. Överraska barnen med en finfin påskhare. Klä ägget med tunn fiberfilt för en mjuk yta. Magen är en oval av filt. Harens ansikte hittade vi på nätet och skrev ut, limmade på kartong och fäste med minijungfruben. Haren får både stöd och tassar med hjälp av en målad frigolitring surrad med garn. Svansen är en hemmagjord garnboll, instruktioner finns på nätet, googla på garnboll.

Ägg och pyssel hör definitivt till påsken, här får du chansen att kombinera de båda och få prima personliga påskägg som resultat.

Grunden är förstås pappägg, antingen använder du gamla avlagda godisägg som skräpar i skåpen sedan tidigare påskar. Eller så köper du nya omålade och odekorerade ägg, som finns i många hobbyaffärer.

Helena Eriksson

Helena Bergenhamn

Färgfest. Strössla med fina fjun. En påse blandade fjädrar och lim och ägget är klart. Dekorera sedan med matchande band. Underdelen är klädd i mönstrat, lite tjockare papper. Det stora ägget är målat med gul halvblank hobbyfärg och dekorerat med färdigköpta pappersblommor. Fäst blommorna med hjälp av en syl och minijungfruben.
Vintageägg. Gamla spetsar och band dekorerar det här ägget. Jätteägget är klätt med vita servetter och är sedan lackat. En sida från Husmodern 1926 pryder locket. En klädd frigolitring gör att ägget står stadigt.

Tips för glittrande ägg

Äggmålning och pyssel hör påsken till, men kanske har du tröttnat på att koka plastiga äggvästar som spricker eller att kladda med pensel och färger? Då är det dags att kladda med lim och glitter i stället!

Den amerikanska pysseldrottningen Martha Stewart tipsar om glitterdekorerade ägg. Dessa kan göras på tre sätt:

1. Klistra på dubbelsidiga klisterstickers, rulla sedan ägget i löst glitter.

2. Använd en schablon (en utstansad mall). Måla lim tunt med pensel i schablonen, rulla i glitter.

3. Enklast: köp glittriga klistermärken. Fäst på äggen.

Mer läsning

Annons