Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Ängelsberg få renare dricksvatten

Höga fluoridhalter och ibland ingen vattentillförsel. Nu vill Ängelsbergsbor ha vatten från Fagersta.

Annons
Andre Maslennikov och Håkan Sune Götmark, Ängelbergsbor, har båda varit involverade i vattenfrågan i Ängelsberg.

Ängelsberg får sitt vatten från två bergborrade brunnar. Därtill sköter Ängelsbergs samfällighetsförening en del av hushållens vattentillförsel.

André Maslennikov var tidigare ordförande i samfällighetsföreningen och det var då han först fick idén om att dra ut kommunalt vatten till Ängelsberg.

– Redan för tre år sedan lämnade jag in ett förslag till Norra Västmanlands kommunalteknikförbund (NVK), men det avslogs, säger André Maslennikov.

– Jag kom sedan i kontakt med ordförande i kommunalstyrelsen och han verkade intresserad av förslaget och bad mig skicka in det igen, säger han.

Läs också: Första e-förslagen har röstats fram

– Det verkar finnas många fördelar och vinningar i det här förlaget, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

– Det är viktigt att vi nu gör en grundlig förundersökning på vad detta skulle innebära, något som vi lämnat över till NVK, säger han och tillägger:

– Men som det verkar kan detta vara en fördel för både Ängelsbergsborna, som får renare vatten och även för oss rent kostnadsmässigt.

Kommunen ställer sig alltså positiv till förslaget än så länge och menar på att det här kan vara en bra lösning för flera parter.

– Tills NVK har utrett förslaget och kommit med ett beslut, troligtvis i höst, så är vi positivt inställda, säger Marino Wallsten.

Kommunen har just nu en vattenledning ut till Sundbo och förslaget som kommit är nu att förlänga ledningen för att kunna förse hela Ängelsberg med vatten.

Enligt André Maslennikov skulle det innebära stora besparingar för kommunen.

– De höga fluoridhalterna i vattnet är dyra för NVK att ta bort och kommunen skulle inte behöva rycka ut med tankbilar, som de ibland fått göra då vattnet sinat för oss här ute, säger Andre Maslennikov.

TV: Ledningen som ska växa i marken

Även Nordstjernan AB, som äger Engelsbergs bruk, har visat intresse i förslaget, eftersom de just nu håller på att bygga en konferensanläggning och behöver borra efter bergvärme, något som fått avslag på grund av att vattentäkten ligger för nära.

Ängelsbergs samfällighetsförening har också diskuterat förslaget, något som de eventuellt kommer att prata med medlemmarna om, berättar Håkan Sune Götmark, nuvarande ordförande i Ängelsbergs samfällighetsförening.

Men föreningen kommer inte att ta ställning i frågan förrän de har fått ett kostnadsförslag från NVK.

Just nu jobbar NVK med att undersöka om förslaget är möjligt, vilka kostnaderna räknas bli och även hur förslaget skulle kunna genomföras. Beslut väntas komma i höst.

Läs också: Grävarbete försenat i nästan sex månader

Kan orsaka smärta och stelhet

Höga fluoridhalter förekommer naturligt i bergborrade brunnar, så som de i Ängelsberg.

Fluorid tas upp i tarmkanalen och ungefär 60 procent stannar kvar i en vuxen kropp och en ännu högre andel stannar hos småbarn.

Fluorid kan hos småbarn ge vita fläckar på tänderna, då flouriden byggs in i ben och tänder, den kan också orsaka en osteoflouros, som ger smärta och stelhet i lederna.

Källa: Karolinska Institutet

Mer läsning

Annons