Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan kostnaden för hyrpersonal minska

En ny yrkesgrupp ger fler händer i vården. Vårdnära service avlastar sjuksköterskor som får mer tid för patienterna. I förlängningen kan landstinget hejda den skenande kostnaden för hyrpersonal.

Annons
Hjälpande hand. Malin Thunblom och Simon Iversen tillhör en ny yrkeskategori på sjukhuset – och de och rycker in där det behövs.

Ortopeden, akuten och onkologen på Västmanlands sjukhus är de kliniker som hittills anlitar sju anställda från vårdnära service.

Tanken är att skapa ytterligare tjänster på fler avdelningar – och landstinget räknar därmed att kunna minska antalet inhyrd personal. Förra året betalades 162 miljoner kronor ut för inhyrd personal. Summan 2010 var 26,8 miljoner kronor.

– Det är bara ett försök, men ambitionen är att fler kliniker ska ansluta och att det ska minska beroendet av inhyrd personal som är dyrare, säger förvaltningschefen Marianne Bergendahl.

Simon Iversen, 24, och Malin Thunblom, 23, har jobbat i projektet sedan starten i våras. Bland mycket annat fyller de på förråd, städar dagrum, går med patienter till apoteket. De har ingen vårdkompetens och de utför sysslor så att sjuksköterskor och undersköterskor kan koncentrera sig mer på vården.

– Vi gör det mesta som andra inte prioriterar eller inte hinner med, säger Simon Iversen.

Malin Thunblom känner att de behövs:

– Vi får höra att vi underlättar för andra grupper och det känns så klart bra.

Någon erfarenhet av arbete i vårdmiljö hade inte någon av dem. Tiden på sjukhuset har hittills inte avskräckt.

Tvärtom. De kan tänka sig att arbeta inom vården i framtiden.

– Vi får ju verkligen se på nära håll hur de andra jobbar. Det är lärorikt, säger Malin Thunblom.

– Vissa dagar är man mer populär än andra. Det varierar, det är inte lika mycket att göra varje dag, säger Simon Iversen.

Undersköterskan Sari Yliriesto på ortopeden är nöjd med extrapersonalen, som de kan ringa efter om det är mycket att göra.

– De är guld värda. Nu behöver vi inte ens tänka på eller behöver fördela uppgifter som de bara gör åt oss. Det blir mer tid över för patienterna som det var tänkt, säger hon.

Förslaget väcktes av först av moderaterna i mars förra året. Projektet ska i första hand rulla till sista januari nästa år. Oppositionsrådet Helena Hagberg (L) tycker att vårdnära service är bra, men att det borde prioriteras mer politiskt från den styrande majoriteten. Hon säger:

– När bristen är stor på undersköterskor och sjuksköterskor och mycket tid går åt till administration borde det satsas mera pengar på personal som kan utföra uppgifter som inte behöver medicinsk kompetens. Man måste öka takten.

Halva projektet finansieras av statliga pengar. Respektive klinik står för den andra hälften.

Läs också: Vanligt att googla innan läkarbesöket

Läs också: Personalbrist för akutvården i somras

Läs också: Landstinget tar tillbaka sjukhuset

Mer läsning

Annons