Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så komponerar du ett lysande fyrverkeri

Vill du ha kvarterets häftigaste fyrverkeri på nyårsafton? Vi frågade Reine Adolfsson, sprängämnesexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, vad man bör tänka på.

Annons

– De grundläggande felen som amatörer gör är att man köper väldigt många små grejer. Man har en summa pengar som man ska handla för och köper så många saker som möjligt för den summan istället för ett par rejäla pjäser som är enklare att hantera, säger Reine Adolfsson.

Hur komponerar man ett fräsigt fyrverkeri?– När vi proffs designar ett fyrverkeri så skjuter vi inte allt på samma höjd utan vi kanske börjar lågt för att sedan jobba uppåt och sedan nedåt eller på bredden. Man ska också försöka kombinera färger som passar ihop.

Var ska man köpa sina fyrverkerier?

– Det bästa är att gå till något ställe som säljer fyrverkerier året om. De har mer kunskap än ICA-handlaren. Det finns en uppsjö av grejer och kvalitén kan skifta mycket. Vissa produkter heter samma sak som varandra, den ena kostar 99 kronor och den andra 399 kronor. Det man ska tänka på är att kvaliteten är därefter och att det är väldigt stor skillnad på det som är inuti.

Hur mycket får man räkna med att spendera för att imponera på grannarna?

– Hur långt är ett snöre? Men om man är några stycken kan man gå ihop och lägga ett par hundralappar per kuvert och satsa på ett par ordentliga pjäser som innehåller ett komplett fyrverkeri. Det är oftast bättre än att alla kommer med sina egna små grejer.

Reine Adolfssons säkerhetstips- Läs instruktionerna.

- Håll säkerhetsavståndet. Det är inte bara en säkerhetsfråga utan även det bästa avståndet för att beskåda fyrverkerierna.

- Utse någon nykter person som får sköta uppskjutningen.

- Använd skyddsglasögon.

- Investera i tändrör. Det gör avfyrandet säkrare och gör det enklare att avfyra pjäserna enligt tidtabellen.

Annons