Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så löser NVK chefens avgång

NVK bromsar i budget efter Harold Nilssons avgång.

Annons
Harold Nilsson och Tord Johansson har slutat på sina tjänster. Nilsson jobbar dock som utredare åt Norbergs kommun under hösten.

Det stormade kring NVK under sommaren.

Förbundschefen blev uppsagd

och fastighetschefen slutade. NVK inleder nu rekryteringen av deras ersättare – och måste samtidigt bromsa i budgeten på grund av förre förbundschefens avgångsavtal.

Den före detta förbundschefen för Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, Harold Nilsson, kom på försommaren överens med direktionen om att avsluta sin anställning.

Det kommer att ta minst sex månader att hitta Nilssons ersättare. En ny förbundschef kan alltså vara på plats i mars månad 2017.

– Rekryteringen har startat, vi har anlitat en rekryteringsfirma, säger Stig Bergman (V), ordförande i NVK:s direktion.

Även rekryteringen av en ny fastighetschef efter Tord Johansson väntas ta omkring sex månader.

FP rapporterade i somras om att det på sina håll inom NVK var oroligt med tanke på att två av de högsta cheferna slutar samma sommar.

– Det är bara att försöka göra det bästa av situationen och det tycker jag verkligen att personalen har ställt upp på och visat, säger Stig Bergman.

Som FP berättade i somras kostar Harold Nilssons avgång drygt tre miljoner kronor för Fagersta.

Enligt NVK:s budgetprognos sista juli gör förbundsadministrationen ett underskott på 3,3 miljoner kronor. Det beror på avgångsvederlag och uttag av sparad semester för Harold Nilsson.

– Det här kommer att få konsekvenser, så är det, men vad – det är svårt att säga. Det blir någonstans på driften, säger Stig Bergman.

– Det kommer att visa sig när vi gör bokslut.

Annika Hammarbäck är administrativ chef på NVK. Hon berättar att förvaltningen, som det ser ut just nu, har bromsat i två budgetposter efter förbundschefens avgång.

– För att klara budgeten ställde vi in 1,2 miljoner på verksamhetsfastigher och 1,5 miljoner på gatuunderhållet.

Det här innebär att budgeten minskar dels för underhållet av skolor och andra kommunfastigheter och dels för underhållet av Fagerstas gator. Budgeten för fastighetsunderhåll är 31 miljoner kronor. För gatuunderhåll finns sju miljoner kronor budgeterat – men därifrån behöver inga pengar tas.

– Vintern var mild, det snöade inte så mycket. Så vi ligger plus på vinterväghållningen i år, säger Hammarbäck.

– Vi har gjort plus varje år och lämnat tillbaka mycket pengar, eftersom vi inte hinner med allt underhåll på grund av upphandlingar och sådant som drar ut på tiden, fortsätter hon.

Så det är inget planerat underhåll som ställs in?

– Nej. Vi har en underhållsbudget och den får vi dra ned på. Det kan vara för planerat eller akut underhåll, säger Hammarbäck och lägger till:

– Så här är det uppbromsat i juli men det kan förändra sig.

Enligt juliprognosen blir det i år ett justerat resultat på 6,6 miljoner kronor för NVK.

Läs mer: "Känner en tomhet"

Läs mer: Politiker i Fagersta saknar förtroende för Harold Nilsson

Han är tillförordnad efter Harold Nilsson

Fagerstas politiska majoritet kungjorde i våras sitt misstroende mot förbundschefen. Det är inte klarlagt vad misstroendet grundar sig på.

Harold Nilssons anställning upphör sista december men från och med 1 juli är han arbetsbefriad. Fram till slutet på året har förbundschefen full månadslön samt en lönehöjning sista månaden, sammanlagt 607 000 kronor. I december får han utbetalt innestående semester. Den övertid han samlat på sig betalas också ut, cirka 291 000 kronor. Därtill får han över 1,9 miljoner kronor i avgångsvederlag.

NVK:s gatuchef Ola Carlsson är för närvarande tillförordnad förbundschef.

Annons