Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många besöker familjerådgivningen

Nu är det hårt tryck på familjerådgivarna i länet. Färsk statistik visar att länet hamnar på en sjätte plats av de län där flest personer besökt en rådgivare någon gång under förra året.

Annons
Framför allt är det gifta par och sambos som söker sig till familjerådgivningen.

När förhållandet knakar i fogarna kan man vända sig till en rådgivare och få hjälp. Kommunerna ska enligt socialtjänstlagen se till att de som vill ha familjerådgivning får det. Det är upp till kommunerna att välja om de vill ta hand om detta själva eller om de föredrar att anlita någon utomstående rådgivare.

En nyutgiven rapport från Socialstyrelsen visar att familjerådgivningen under förra året omfattade drygt 31 000 ärenden i hela landet. Gifta par eller sambos utgjorde cirka 80 procent av alla de ärenden som påbörjades under året.

Hårt tryck

I länet hade familjerådgivarna i kommunerna hand om totalt 1052 ärenden. Siffrorna är så pass höga att länet hamnar på en sjätte plats i jämförelse med de andra länen i Sverige. Det var över tio personer per 1000 invånare i länet som någon gång under året besökte familjerådgivningen.

Halland är det län som toppar statistiken. Där var det ungefär 14 personer per 1000 invånare som avlade ett besök. Minst antal besök gjorde invånarna i Kronobergs län. Där var det knappt 4 personer per 1000 invånare som besökte den kommunala familjerådgivningen.

Under 2011 besökte 130 personer familjerådgivningen i Fagersta. I Skinnskatteberg var det motsvarande 41 personer och i Norberg 62 personer.

Mer läsning

Annons