Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så säkra är badplatserna

Badplatser är några av barnfamiljers främsta tillhåll såhär års. Men hur trygga kan föräldrar känna sig på de lokala badplatserna?

Annons

Norra länet. Kan man som förälder lämna sitt barn obevakat på en badplats för att barnet kan simma?

– Man ska klara av att hamna med huvudet under vattnet och själv ta sig upp, samt simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim, för att klassas som simkunnig, säger Jonna Turnei, badvakt i Fagerstahallen.

Fagerstahallen är den enda kommunala badplats i norra länsdelen som har just badvakter, men att säkerheten skulle vara högre i och med det finns ingen statistik på.

Även Eskiln en välbesökt badplats bland en bred målgrupp. Där finns inga badvakter, men livbojar. Skyltar om dykförbud ska sättas upp inom kort. Nicklas Olivensjö, som är en av campingens driftansvariga har aldrig varit med om att en badolycka skett sedan han började för tre år sedan.

– Det finns alltid folk inom synhåll om något skulle hända. Och kabelparken, som för övrigt är inringad, är alltid bemannad. Vi har även säkrat bryggorna så att de inte är trasiga någonstans.

I Norberg är campingbadet och Flikenbadet två populära badplatser bland barnfamiljer. Båda platserna sköts av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen och har säkerhetsanordningar i form av livbojar och livräddningsutrustning. Där kontrolleras vattnet av dykare inför varje sommarsäsong för att garantera att det inte ligger skadliga föremål på botten.

I Skinnskattebergs kommun är Skärsjön som sköts av Knäppmora AIK, och Lien, som sköts av Liens camping, två badplatser som ofta får besök. Platserna har liknande säkerhetsåtgärder i form av livbojar och skyltar.

Vid Skärsjön, som är stor till ytan, kan sikten vara svår. Amy Konwerski brukar vara där med sina döttrar som är tre respektive sju år, och känner sig trygg.

– Det finns inga badvakter på nån av baden här i närheten, så man måste ju vara mer uppmärksam, men man ska alltid vara försiktig när man har barn, oavsett vad. Men jag tycker att det här är en bra badplats.

Trots avsaknaden av badvakter i norra länsdelen är det ovanligt att olyckor händer på badplatserna. Dock känner vissa föräldrar större ro där det finns badvakter.

– Jag har fem barn som leker i olika bassänger, så jag håller mig nära de yngsta, och även om de äldre är simkunniga så känns det tryggt att veta att badvakterna finns här, säger Anna Silfver som besökte Fagerstahallen under veckan.

Jonna Turnei och Lena Bäckman jobbar som badvakter i Fagerstahallen, de menar att det är ovanligt att olyckor händer men att det brukar rapporteras ett tillbud per år.

– Det hänger ihop med vädret. Är det bra väder är det mer folk och då ökar risken för tillbud, säger Jonna.

ELIN WAHLSTEN

Annons