Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska de stoppa våldet mot kvinnor

En samordnare utses för att förbättra arbetet mot våld i nära relationer i norra länsdelen. Kommunernas rutiner brister på sina håll i dagsläget.

Annons

Behovet av att utveckla arbetet mot våld i nära relationer är stort i norra länsdelen. Därför ligger ett samarbete mellan Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Surahammar i startgroparna.

Tanken är att införa en heltidstjänst som kvinnofridssamordnare, vilken ska delas mellan de fyra kommunerna.

– Det handlar om förebyggande arbete. Som det är nu har det varit en del av tjänstemännens arbete. De har inte kunnat ha full fokus på det, säger Niclas Bergström (S), ordförande i Fagerstas socialnämnd.

Politikerna i Fagersta har redan sagt ja till satsningen. Nu ska politikerna i de tre andra kommunerna också ta ställning. Om alla ger grönt ljus är tanken att införa tjänsten från januari.

FP uppmärksammade tidigare i år att det varken i Norberg eller Skinnskatteberg finns skriftliga rutiner kring hur kommunen ska agera när en utsatt person hör av sig.

Sådana rutiner finns däremot i Fagersta.

Hur ser du på risken att samordnaren måste jobba mer med de kommunerna och att Fagersta hamnar i skymundan?

– Jag har tagit upp samma fråga. Tjänstemannen ska ha fokus på alla fyra kommuner. Och det har redan gjorts ett jättejobb i Surahammar så därifrån kan Fagersta få en del gratis, säger Bergström.

Mer läsning

Annons