Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska dödsfallen i fyllecellen stoppas

Polisen har svårt att bedöma när en berusad behöver vård och välkomnar sjukhusets nya tillnyktringsenhet. Vakthavande befäl Jonas Dunder är övertygad om att dödsfall hade kunnat undvikas om enheten funnits tidigare.

Annons
Jonas Dunder, vakthavande befäl och en av de ansvariga för polisens fylleceller, gillar att sjukhuset får en tillnyktringsenhet. ”Ingen ska behöva avlida för att polisen saknar den medicinska kompetensen

– Ingen ska behövaavlida för att polisen saknar den medicinska kompetensen, säger Jonas Dunder.

Vakthavande befäl i Västerås har det yttersta ansvaret för fyllecellen i Polishuset och är också den som beslutar om patrullen i Fagersta ska ta in en person i fyllecellen.

I Fagersta finns fyra fylleceller. Polisen får relativt ofta ta in personer i fyllecell, enligt Eva Lindberg, polischef i Fagersta.

Händer det varje helg?

– Ja, det gör det. Ibland varje dag, säger Eva Lindberg.

Vakthavande ska bland annat bedöma om en person behöver vård eller kan sova av sig ruset i en av cellerna.

– Det är den bedömningen som är så oerhört svår att göra om man inte har den kompetensen, säger Jonas Dunder.

Därför är han och övriga poliser glada att sjukhuset nu ska få en tillnyktringsenhet. Beslutet togs av landstingsstyrelsen i onsdags i förra veckan. Där ska akut alkohol- och drogpåverkade få omvårdnad och medicinsk vård, i stället för att i första hand hamna i polisens fyllecell.

– Vi ställer kontrollfrågor och kan gå efter en persons beteende. Men det kan vara sjukdomar och annat de inte berättar om. Då kan den personen bli inlåst i fyllecell när den egentligen borde hamna på sjukhus och få vård.

Vad är risken med det?

– Det har trots allt hänt att frihetsberövade avlidit i våra celler.

Hade det kunnat undvikas om ni haft det här systemet tidigare?

– Det är jag övertygad om.

I snitt dör sex personer om året i fyllecell i Sverige, enligt TT. Nyligen avled en man från norra länsdelen i fyllecellen i Avesta. Den vanligaste dödsorsaken är akut alkoholförgiftning eller en blandning av narkotika och läkemedel.

Det är inte klart när tillnyktringsenheten kan öppna. Dessutom blir det bara sex–sju platser. Eva Lindberg ställer sig väldigt positiv till att beslutet är taget.

– Det är alltid en början. Naturligtvis hoppas vi på att det blir på fler ställen i länet, inte bara i Västerås, säger hon.

Hans Jansson (V), ansvarigt landstingsråd, varför bara sex–sju platser om vården är så viktig?

– Professionen har gjort bedömningen att det är det som behövs. Samtidigt utökas antalet vårdplatser för abstinensbehandling. En del av dem som omhändertas kan vara personer som behöver hjälp för sin abstinens. Det är inte klart var på sjukhuset enheten ska ligga men de här skullekunna hamna vägg i vägg med varandra, säger Hans Jansson.

Annons