Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska landstinget lösa ekonomi-kris

Sjukvården ska spara in 150 miljoner kronor på tre år, anser den rödgröna majoriteten. Det går att göra på ett år, tycker alliansen. Efter en het debatt gick landstingsfullmäktige på majoritetens förslag.

Annons
Fullmäktige valde den rödgröna budgeten

Hur snabbt ska sjukhusets underskott betas av? Om det var de politiska blocken oense vid landstingsfullmäktige i tisdags.

De rödgröna vill låta den nye sjukhuschefen ägna tre år att få budgeten i balans. Detta genom att han får 100 miljoner kronor 2016 och 50 miljoner året efter.

– Jag har full tilltro till Håkan Wittgren, sade landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

Tomas Högström (M) har ännu större tilltro till sjukhuschefen. Högström anser att 150 miljoner kronor kan sparas in under nästa år.

Därmed kunde alliansenlägga fram en lista med satsningar för cirka 100 miljoner kronor, på bland annat förbättring av psykiatrin, utökning av överviktsenheten, drop in till vårdcentraler med mera.

Nytt för året var att Sverige-demokraterna lade fram en egen budget. Hur egen den var blev en diskussionsfråga.

Birgitta Andersson (C) kände igen en landstingsbudget från Sörmland och antydde att SD endast kopierat den utan att ens ändra namn på vissa nämnder.

– Sverigedemokraterna i Sörmland och Västmanland tillhör samma parti. Vi har samma politik landet över, svarade Ann Cristine From Utterstedt (SD).

SD:s budget var densamma som de rödgrönas med ett undantag. De vill inte lägga 5 miljoner kronor på att värdera högutbildade flyktingars utbildning och betyg.

Både de rödgröna och alliansen tycker dock att validering är viktigt.

– Vi kan anställa dem alla, sade Denise Norström.

Hon syftade på de hög-utbildade flyktingar som nu kommer till Sverige.

Debatten handlade också om kostnader för inhyrd personal, om hälsoläget i Västmanland och om hur stora överskott landstinget ska ha. 2 procent, anser alliansen. Något mindre räcker, tycker de rödgröna.

Denise Norström erkände att problem finns. Tomas Högström tycker att för lite görs för att lösa dem.

– Den rödgröna ledningen står och stampar och riskerar att sjunka ner i dyn, sade han.

Den omdiskuterade sjukhusentrén, som kommer att kosta 63 miljoner kronor, var också hett debatterad.

– Vi behöver få ett bättre fungerande sätt att anmäla sig inom vården. Till exempel genom incheckningsdiskar som många av oss klarar av att använda när vi ska åka utomlands, sade Denise Norström.

Maria Delham (M) menade att de rödgröna signalerar att de hellre satsar på byggnader och entréer än sina medborgare och att dagens anmälningssystem på sjukhuset fungerar. Hon menade också att hon saknar en specifikation om vad entrén innehåller.

– Det handlar bland annat om reumatolog, förbättrad provtagning och ett störreapotek, svarade Andreas Porswald (Mp).

Mer läsning

Annons